Păreri împărțite după vizita lui Hu Jintao în SUA
Președintele chinez Hu Jintao a cerut administrației americane să trateze Beijingul "cu respect şi ca pe un egal."
22 Ianuarie 2011, 11:58
Băncile şi companiile de asigurări de pe Wall Street au venit cu analize concrete, încurajate de eforturile administraţiei Obama de a determina China să-şi deschidă pieţele instituţiilor financiare americane.
Oficialii arată că ceea ce a fost o deschidere amabilă în timpul vizitei, se va concretiza în primăvară în convorbiri menite să aducă în China stilul bancar al Vestului.
În ce îi priveşte, oficialii industriei financiare arată că extinderea către China poate crea locuri de muncă bine plătite şi poate încuraja guvernul chinez să facă tranziţia către o societate de consum.
A fost, însă, puţin progres în ce priveşte presiunile administraţiei americane ca Beijingul să permită aprecierea monedei sale iar multe dintre acordurile încheiate vor necesita luni sau chiar ani de zile pentru a fi realizate.
Aşa cum adesea fac în timpul summit-urilor, chinezii şi-au adus cecurile cu ei semnând acorduri cu Boeing, ca şi în domeniul agricol şi cel al software, în valoare de 45 de miliarde de dolari.
În dosarele fierbinţi, China a semnalat o doză redusă de flexibilitate
În dosarele fierbinţi, cel al drepturilor omului şi al Coreei de Nord, partea chineză a semnalat o anumită, este adevărat redusă, doză de flexibilitate pe care partea americană a interpretat-o drept un semn bun.
Administraţia Obama a corectat, pe de altă parte, ceea ce mulţi au perceput ca o greşeală făcută la ultimul summit americano-chinez din 2009 de la Beijing, când SUA recunoşteau "interesele esenţiale ale Chinei în Tibet şi Taiwan."
A doua zi, într-un discurs în faţa comitetului de afaceri SUA-China, preşedintele Hu cerea Washington-ului să trateze Beijingul "cu respect şi ca pe un egal."
În ce priveşte programele nucleare ale Iranului şi Coreei de Nord, americanii şi chinezii continuă să difere în tactici dar şi în strategie.
Singurul moment în care preşedintele Hu Jintao s-a abătut de la ideile scrise a fost acela când în conferinţa de presă de miercuri acesta a recunoscut că "mai sunt multe de făcut în China în termenii drepturilor omului".
A doua zi Hu Jintao a părut să nu mai dorească asumarea acestui fapt, în vreme ce presa de stat chineză cenzura remarcile preşedintelui.