Parc solar pe aeroportul Fiumicino Roma
Noua infrastructură se întinde pe aproape 2,5 kmp și este compusă din aproximativ 55 000 de panouri.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 20 Ianuarie 2025, 18:23
Inaugurarea celui mai mare parc solar si unicul pe un aeroport international din lume
Pe unul dintre cele mai moderne aeroporturi internationale, Fiumicino Roma a fost inaugurat astăzi noul "parc solar", cea mai mare instalație fotovoltaică de autoconsum dintr-un aeroport european și printre cele mai mari din lume construite în incinta unui aeroport, situată de-a lungul părții estice a pistei centrale a aeroportului Fiumicino.
Noua infrastructură se întinde pe aproape 2,5 kmp și este compusă din aproximativ 55 000 de panouri din siliciu monocristalin care, datorită unei puteri de 22 MWp, vor permite aeroportului să producă peste 30 de milioane de kWh de energie electrică anual.
Parcul solar amenajat langa pista centrala a aeroportului international Fiumicino din Roma, care va contribui la reducerea emisiilor de C02 din zona cu peste 11 000 de tone în fiecare an, reprezintă una dintre cele mai ambițioase inițiative din cadrul tranziției energetice și al căii de decarbonizare avansate de către Societatea Aeroporti di Roma (ADR), cu obiectivul de a ajunge la un nivel net zero de carbon în 2030.
Potrivit administratorului delegat al societății ADR, Marco Troncone, această inițiativă poate fi prealuata la nivel european si de alte aeroporturi.
”Aceasta este o investiție foarte importantă. Probabil cea mai mare în domeniul autoconsumului din Europa și cu siguranță va fi un exemplu pentru multe altele. Toată lumea se mișcă pe acest front. Toate aeroporturile au îmbrățișat provocarea sustenabilității și compatibilității cu mediul. De asemenea, aeroporturile dispun adesea de mult spațiu. Astfel, construcția de parcuri fotovoltaice este răspunsul perfect pentru această nevoie. Logica este cea a dezvoltării durabile, care însoțește creșterea infrastructurii, creșterea conectivității, de asemenea, o logică de reconciliere perfectă cu mediul.”
Investiția totală pentru realizarea proiectului se ridică la aproximativ 50 de milioane de euro, ca parte a unui pachet de măsuri pentru generarea de energie din surse regenerabile și mobilitate durabilă, cu un angajament financiar de peste 200 de milioane de euro.