Papa se arată îngrijorat "de marginalizarea creştinismului"
Papa Benedict al XVI-lea a declarat în parlamentul Marii Britanii că există oameni care vor să vadă vocea religiei redusă la tăcere şi a făcut apel la cei prezenţi să caute moduri de a promova credinţa.
18 Septembrie 2010, 08:00
Papa Benedict al XVI-lea a ţinut vineri un discurs în faţa camerelor parlamentului britanic, prilej cu care a subliniat că lumea credinţei şi cea a raţionamentului laic au nevoie una de cealaltă pentru binele civilizaţiei.
Totodată, suveranul pontif şi-a exprimat îngrijorarea vizavi de marginalizarea religiei şi în mod particular a creştinismului, ce are loc, potrivit acestuia, chiar şi în ţările pentru care toleranţa e foarte importantă.
Papa Benedict al XVI-lea a avertizat că există oameni care vor să vadă vocea religiei redusă la tăcere.
"Există şi oameni care spun că o sărbătoare publică, aşa cum este Crăciunul, ar trebui descurajată, din îndoielnicul motiv că ar jigni în vreun fel pe cei de alte religii sau pe atei", a adăugat Papa Benedict al XVI-lea.
Acesta a făcut apel la cei prezenţi să caute moduri de a promova credinţa la fiecare nivel al vieţii naţiunii lor.
Omagiu parlamentului britanic
El a adresat un omagiu parlamentului britanic, salutând influenţa pe care o are acesta în dezvoltarea democraţiei din toată lumea.
Papa Benedict al XVI-lea a declarat că învăţătura catolică are multe în comun cu democraţia britanică, datorită importanţei acordate drepturilor şi îndatoririlor cetăţenilor, precum şi egalităţii acestora în faţă legii.
Printre cei care au asistat la discursul Papei din Palatul Westminster s-au numărat patru foşti premieri: Gordon Brown, Tony Blair, John Major şi Margaret Thatcher.
Înainte să aibă discursul în parlament, Papa Benedict al XVI-lea s-a întâlnit cu arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams.
Întâlnirea dintre cei doi a fost cu atât mai importantă cu cât decizia Bisericii Anglicane de a hirotonisi femei a tensionat relaţiile cu Vaticanul.
Vineri însă, Papa a subliniat că doreşte să se concentreze pe profunda prietenie dintre cele două Biserici, şi nu pe diferenţele dintre ele.
Video: Mesajul Papei Benedict al XVI-lea.
Posibile ameninţări la adresa suveranului
Poliţia britanică a arestat vineri la Londra cinci persoane care ar fi putut reprezenta, potrivit Scotland Yard, o ameninţare la adresa suveranului pontif.
Aranjamentele de securitate pentru vizita Papeo au fost revizuite, însă nivelul protecţiei nu a fost modificat.
Purtătorul de cuvânt al Papei, părintele Frederico Lombardi, a declarat că Vaticanul are toată increderea în Scotland Yard şi în profesionalismul ofiţerilor Serviciului Secret britanic.
Sâmbătă, suveranul pontif va avea întrevederi cu premierul David Cameron, vicepremierul Nick Clegg şi liderul opoziţiei, Harriet Harman.
Spre seară, Benedict al XVI-lea va ţine o liturghie publică în faţa a zeci de mii de britanici adunaţi în Hyde Park, în centrul Londrei.