Papa Francisc, vizită de șapte zile în America Latina
Papa Francisc, originar din Argentina, este primul Suveran Pontif care se deplasează în America Latina.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 06 Iulie 2015, 08:27
Vizita Suveranului Pontif - de șapte zile în America de Sud – cea mai lungă de până acum - a început.
Primul popas – unde a ajuns duminică seara – este în Ecuador, după care urmeaza Bolivia și Paraguay, aceasta fiind a doua vizita in regiune ca lider al bisericii catolice.
Papa Francisc, originar din Argentina, este primul Suveran Pontif care se deplasează în America Latina.
În 2007, înainte de a deveni Papă, Bergoglio a declarat, la o reuniune cu inaltele fete bisericesti din America Latina, ca în această parte a lumii este cea mai multa inegalitate și tocmai de aceea în cele 22 de discursuri din această călătorie apostolică va aborda teme precum sărăcia și inegalitatea.
În cele 7 zile, nu va fi nici o problemă de siguranţă, a estimat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi confirmând că pentru a fi in mijlocul mulțimii, Suveranul Pontif se va deplasa cu papamobilul.
Bucuria vestirii Evangheliei este tema acestei călătorii apostolice, iar un document important despre tematicile ecleziale este cel de la Aparecida.
În programul Suveranul Pintif sunt incluse: întâlnirile instituţionale cu episcopalele, cu autorităţile civile şi cu societatea civila si cu milioane de pelerini, două vizite importante la sanctuarele mariane, întâlniri si discutii scurte cu bătrânii în Ecuador, cu puşcăriaşii unei faimoase inchisori din Bolivia şi cu copiii bolnavi dintr-un spital din Paraguay.
Dar şi vizita intr-un cartierul sărac şi mlăştinos din Asuncion şi participarea la a II-a întâlnire mondială a mişcărilor populare la Santa Cruz în Bolivia.
Dar Papa Francisc iese din tipar: potrivit unui ministru din Bolivia, în timpul vizitei în aceasta țară va mesteca frunze de coca.
Acestea sunt folosite in Muntii Anzi de mii de ani pentru a combate efectele neplăcute pe care înălţimile extreme pot să le aibă asupra organismului uman.
Deşi reprezintă ingredientul-cheie pentru obţinerea cocainei, frunzele neprocesate ale acestei plante pot fi consumate în mod legal şi sunt în continuare mestecate pe scară largă în Bolivia şi în alte ţări andine.