Papa Francisc lansează un maraton de rugăciune pentru terminarea pandemiei
Articol de Sergiu Şteţ, 22 Aprilie 2021, 20:46
Pe 1 mai, va începe o lună de Rozariu pentru a depăși coşmarul Covid, o iniţiativă care stârneşte controverse, scrie cotidianul La Repubblica.
„A te ruga cerând ceva în schimb, a negocia cu Dumnezeul atotputernic, este ceva tulburător pentru spiritualitatea contemporană”.
Vito Mancuso, teolog, filozof, profesor la masterul de neuroștiințe și meditație de la Universitatea din Udine, nu își ascunde nedumerirea faţă de „maratonul” rugăciunii, dorit de Papa Francisc, pentru a cere sfârșitul pandemiei.
Lucrurile stau în felul următor: pe 1 mai, Papa va începe o lună de Rozariu pentru a depăși coşmarul numit Covid.
„Inițiativa - informează Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări - va implica în mod special toate sanctuarele lumii, astfel încât acestea să devină promotori ai credincioșilor, familiilor și comunităților în recitarea Sfântului Rozariu pentru a cere sfârșitul pandemiei. Treizeci de sanctuare reprezentative, împrăștiate peste tot în lume, vor îndruma rugăciunea mariană, care va fi transmisă în direct pe canalele oficiale ale Sfântului Scaun în fiecare zi la 18".
Papa Francisc va deschide rugăciunea pe 1 mai și o va încheia pe 31 mai.
Inițiativa a fost criticată imediat de teolog printr-un tweet: "Cine mai crede că spiritualitatea autentică este alcătuită din aceste lucruri? Adică dintr-o rugăciune făcută pentru a obține de la un Dumnezeu atotputernic, ceva ce El, cu un singur gând, ar putea realiza? Nu este oare totul puţin prea jenant?".
"Să fie clar - susține Vito Mancuso - inițiativa nu este deloc incompatibilă cu doctrina și tradiția Bisericii. E ceva ce s-a făcut dintotdeauna: te rogi pentru a cere ceva. Dar este în contradicție cu spiritualitatea contemporană, care prevede o gestionare liberă a interiorității noastre. Permiteți-mi să explic: ceea ce era odată în acord cu mentalitatea comună, astăzi, oamenilor care reflectă, li se pare cel puțin neliniștitor. Dacă Dumnezeu este bun şi atotputernic, de ce ar trebui să intervină atunci când îl rog și nu o face spontan?".
Cu toate acestea, rugăciunea comună răspunde sentimentului de comunitate, nevoii de a nu te simți singur într-un moment dificil. "Desigur, dacă interpretăm situaţia din punctul de vedere al unităţii, al lucrului cu noi înșine, suntem cu toții de acord că este un lucru bun și că ar fi nevoie de mai multe astfel de inițiative. Pentru a lucra la o dimensiune contemplativă și comunitară a vieții. Însă nu este bine să ne rugăm pentru a obține ceva în schimb, e ca şi cum ne-am târgui".