Papa Francisc i-a primit pe membrii Corpului Diplomatic
Suveranul Pontif şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu riscurile unui conflict la scară mai largă, în condiţiile creşterii tensiunilor dintre Iran şi Statele Unite
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 10 Ianuarie 2020, 03:18
"Noul an să ne îndemne la bucurie şi la asumarea unei atitudini de speranţă" - astfel şi-a început Papa Francisc discursul său adresat membrilor Corpului Diplomatic de la Roma.
Papa Francisc: "Din păcate, noul an nu pare să fie acoperit de semne încurajatoare, ci mai degrabă de înnăsprirea tensiunilor şi a violenţelor, însă, mai ales în lumina acestor circumstanţe, nu putem înceta să sperăm, iar a spera cere curaj".
Nu se putea ca în faţa membrilor Corpului Diplomatic Suveranul Pontif să nu se refere şi la punctele, la Orientul Mijlociu, în special criza Iran - SUA, viitorul proiectului european la 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului şi la vastele incendii din Australia.
Papa Francisc: "O implicare mai asiduă şi mai eficientă a comunităţii internaţionale şi în alte părţi din regiunea Mediteranei şi a Orientului Mijlociu este foarte urgentă. Mă refer în primul rând la pătura de tăcere care ameninţă să acopere războiul ce a devastat Siria în acest deceniu. Sfântul Scaun salută orice iniţiativă destinată să pună bazele rezolvării conflictului şi îşi exprimă încă o dată recunoştinţa faţă de Iordania şi Liban care au primit mii de refugiaţi sirieni, asumându-şi responsabilitatea de a se ocupa de ei, în ciuda în numeroase sacrificii.
Din păcate, alţi factori de incertitudine economică şi politică provoacă în Liban şi în alte state tensiuni în rândul populaţiei, punând în pericol stabilitatea fragilă a Orientului Mijlociu.
Deosebit de îngrijorătoare sunt semnalele care provin din întreaga regiune în urma intensificării tensiunii dintre Iran şi Statele Unite, care riscă mai ales să pună la grea încercare procesul lent de reconstrucţie a Irakului, precum şi punerea bazelor unui conflict la o scară mai amplă, pe care cu toţii am dori să-l evităm.
Prin urmare, reînnoiesc apelul către toate părţile interesate să evite intensificarea conflictului şi să menţină flacăra dialogului şi a autocontrolului, respectând pe deplin legalitatea internaţională".
Papa Francisc s-a referit în discursul său şi la cele trei vizite apostolice efectuate în 2019 în Europa de Est, inclusiv la cea din ţara noastră.
Papa Francisc: "În timpul călătoriilor de anul trecut am avut posibilitatea de a atinge şi trei ţări din Europa Orientală, ajungând mai întâi în Bulgaria şi Macedonia de Nord şi într-un al doilea moment în România. Sunt trei ţări diferite între ele, dar care au în comun cu toate acestea faptul de a fi fost în decursul secolelor punte între Orient şi Occident şi răscruce de culturi, etnii şi civilizaţii diferite. Vizitându-le, am avut posibilitatea de a experimenta încă o dată cât de importante sunt dialogul şi cultura întâlnirii pentru a construi societăţi paşnice, unde fiecare să îşi poată exprima liber apartenenţa sa etnică şi religioasă".