Papa Francisc denunță letargia marilor puteri în criza imigranţilor
Papa Francisc, care se află într-un pelerinaj de două zile la Torino, denunță ”marile puteri” ale lumii care nu au intervenit în trecut și care nu intervin nici în prezent.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 22 Iunie 2015, 10:28
Papa Francisc denunță ”marile puteri” ale lumii care nu au intervenit în trecut și care nu intervin nici în prezent.
Papa Francisc, care se află într-un pelerinaj de două zile la Torino, unde s-a rugat la celebrul "Giulgiu", expus la Catedrala "Sfântul Ioan Botezatorul", pâna la 24 iunie, a denunțat ”marile puteri” care nu au acționat când evreii au fost duși la Auschwitz, susținând că ”astăzi sunt înlăturați imigranții și bătrânii”.
Suveranul Pontif este indignat de blocarea granițelor pentru imigranți și pentru așa zisa ”cultură de înlăturare care încadrează săracii și bătrânii într-un fel de seria B a societății”.
Bergoglio a vrut să dea o replică criticilor și atacurilor venite în special din partea reprezentanților formațiunii extremiste Liga Nordului în discursurile sale de duminică de la Torino.
Potrivit Suveranului Pontif, ”imigrația crește competiția, dar imigranții nu pot fi învinuiți, pentru că sunt victime ale anarhiei, ai acestei economii care înlătură, ai războaielor. Este de plâns în fața spectacolului actual, în care ființele umane sunt tratate ca mărfuri!”.
Papa Francisc a condamnat din nou ipocrizia celor care ”vorbesc de pace și după aceea fabrică sau vând arme”, în vreme ce tinerilor din Torino le-a explicat cu exemple dramatice că nu este nevoie de exploatarea unei altei persoane, ci de implicare și nu ”de a te întoarce în partea cealaltă, așa cum s-a întâmplat în trecut”.
”De ce Aliații nu au bombardat căile ferate pe care treceau trenurile spre Auschewitz? … De ce marile puteri nu au oprit uciderea armenilor, de peste un milion de persoane?", s-a întrebat Papa Francisc - în dialogul cu tinerii italieni din centrul orașului Torino.
Bergoglio a răspuns unei întrebări asupra riscurilor tinerilor de a fi dezamăgiți cu exemplul acestor tragedii ale istoriei recente pentru a ajunge în prezent: ”trăim într-un fel un al treilea război mondial în bucăți” și există ”tineri care merg spre terorism” a observat Suveranul Pontif comentând cu o altă întrebare deranjantă: ”Cum pot să mă încred că politicianul pe care-l votez nu mă va duce la război?".
Pentru Papa Francisc, astăzi se întâmplă ceea ce s-a întâmplat întotdeauna în istorie: ”marile puteri privesc într-o altă parte în vreme ce mor ființe umane de a doua clasă: armenii în 1915 și în anii ’40 Holocaustul” a mai explicat tinerilor torinezi Papa Francisc.
”După aceea” – a continuat Suveranul Pontif – ”a fost Stalin, câți creștini au suferit, câți au fost uciși, iar marile puteri împărțeau Europa ca pe un tort”.