Papa Francisc critică "era știrilor false" și avertizează în legătură cu excesele asociate cu inteligența artificială
Pentru a face față este fundamental să educăm tinerii și să îi sensibilizăm cu privire la gândirea critică, a insistat Suveranul Pontif.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 09 Ianuarie 2025, 19:18
Papa Francisc a criticat joi, în timpul discursului său rostit în fața Corpului Diplomatic acreditat la Vatican, ceea ce a numit "era știrilor false" și a avertizat în legătură cu excesele asociate cu inteligența artificială, atunci când aceasta este utilizată pentru a manipula conștiințele.
Pentru a face față este fundamental să educăm tinerii și să îi sensibilizăm cu privire la gândirea critică, a insistat Suveranul Pontif.
Liderul Bisericii Catolice și-a exprimat îngrijorarea față de o amenințare tot mai concretă de război mondial, pentru care vocația diplomației este de a favoriza dialogul cu toți, inclusiv cu acei interlocutori mai incomozi sau care nu s-ar considera legitimi să negocieze.
Potrivit lui Papa Francisc societățile de astăzi sunt din ce în ce mai polarizate, cu un sentiment general de teamă și de neîncredere față de ceilalți și față de viitor.
Iar acest lucru, mai consideră Bergoglio, este agravat de crearea și răspândirea continuă a știrilor false, care nu numai că denaturează realitatea faptelor, ci distorsionează conștiințele, suscitând percepții false ale realității și generând un climat de suspiciune, care alimentează dușmănia, subminează securitatea oamenilor și compromite coexistența civilă și stabilitatea națiunilor întregi.
Ţinta frecventă a zvonurilor nefondate și a fotografiilor produse de inteligența artificială, Papa Francisc denunță cu regularitate știrile false și relativizarea faptelor istorice sau a fenomenelor validate prin consens științific în favoarea unor versiuni alternative.
Educația tinerilor și sensibilizarea lor cu privire la o gândire critică ar fi soluțiile propuse de Suferanul Pontif pentru a combate știrile false, dar și o diplomație a speranței, care să fie o diplomație a adevărului.