Papa Francisc cere liderilor mondiali să condamne extremismul
”Pace” este cuvântul pe care Suveranul Pontif l-a repetat în nenumărate rânduri în discursul său susținut în fața celor 180 de reprezentanți ai statelor acreditate la Vatican.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 12 Ianuarie 2015, 19:43
Papa Francisc s-a întâlnit luni dimineață, cu câteva ore înainte de cea de-a șaptea sa călătorie apostolică în Sri Lanka și Filipine, a doua în Asia, cu corpul diplomatic acreditat pe lângă Sfântul Scaun pentru tradiționalele urări de la început de an.
Sunt 180 de țări, printre care și România, care întrețin relații diplomatice depline cu Vaticanul. Din partea țării noastre a fost prezent ambasadorul Bogdan Tătaru Cazaban.
”Pace” este cuvântul pe care Suveranul Pontif l-a repetat în nenumărate rânduri în discursul său susținut, luni, în fața celor 180 de reprezentanți ai statelor acreditate pe lângă Sfântul Scaun.
În fața unei ”agresiuni nedrepte”, care îi rănește pe creștini și pe alte grupuri etnice și religiose din Siria și Irak, ”este necesar un răspuns uman, care – în cadrul dreptului internațional – să oprească răspândirea violențelor, să restabilească înțelegerea și să vindece rănile adânci provocate de conflicte” a subliniat Papa Francisc, care a făcut totodată un apel la liderii mondiali, în special cei musulmani, pentru a condamna orice tip de fundamentalism.
Masacrul de la Paris naște - potrivit Suveranului Pontif – dintr-o cultură care îi respinge pe ceilalți.
”O cultură care îl respinge pe celălalt, care taie legăturile mai apropiate și adevărate și culminează prin dizolvarea și distrugerea întregii societăți și prin promovarea violenței și a morții. Și avem în acest sens un ecou trist cu numeroasele fapte din cronica zilnică, printre care nu ultimul masacrul de la Paris.
"Ceilalți nu mai sunt percepuți ca ființe demne de vrednicie, ca frați, ci sunt văzuți ca obiecte, iar ființa umană liberă devine astfel sclavă în prezent a modei, a puterii, a banilor si chiar a unor forme deviante de religie” – a declarat Papa Francisc.
”Orientul Mijlociu fără creștini ar fi desfigurat”
Suverantul Pontif a subliniat, tototdață că ”Orientul Mijlociu fără creștini ar fi desfigurat” și a amintit că îniante de Sărbători a trimis o scrisoare prin care și-a manifestat solidaritatea față de toate comunitățile de creștine din zona respectivă, care dau dovadă de a fi un martor prețios al credinței.
Referitor ”terorismul cu caracter fundamentalist”, Papa Francisc a explicat că ”fundamentalismul religios omoara oameni prin comiterea de masacre odioase si îl respinge pe Dumnezeu„, considerându-l ”un simplu pretext religios”.
Suveranul Pontif a vorbit și de conflictul dintre Israel și Palestina, sperând că în Orientul Mijlociu se vor relua negocierile între cele două părți, ”pentru a pune capăt violențelor și pentru a ajunge la o soluție care să permită atât cetățenilor ambelor țări să trăiască în sfârșit în pace, în limitele stabilite clar și recunoscute la nivel internațional”.
Roma "blindată"
În aceeași zi cu discursul Suveranului Pontif de la început de an față de reprezentanții corpului diplomatic și la numai câteva ore îninate de a pleca spre Sri Lanka, în Italia apare stirea preluată din presa americana și cea din Israel cum ca următorul obiectiv al teroriștilor Isis ar fi Vaticanul.
Nu întâmplator, de mai bine de 24 de ore, Roma este blindată.
20 de mașini de poliție sunt amplasate în fața Basilicii San Pietro, iar în cartierul evreiesc nu mai este permis accesul mașinilor, din motive de securitate.
Ministrul italian de interne, Angelino Alfano încearcă totusi să liniștească opinia publică și a anunțat în această după amiază că după controalele efectuate nu rezultă vreun pericol referitor la un eventual atac asupra statului Vatican sau a capitalei italiene.
Din partea biroului de presă al Sfântului Scaun, purtătorul de cuvânt, părintele Federico Lombardi a declarat că nu există nici un fel de amenințare față de Vatican sau Papa si că nu este cazul să se alimenteze stări de îngrijorare nemotivate, ”care ar putea inutil să tulbure clima de viață și de muncă a localnicilor, la fel cum ar putea să diminueze interesul turiștilor și al pelegrinilor care vin la Vatican”.