Papa Francisc a prezidat Vigilia Pascală la basilica Sfântul Petru
Creştinii romano-catolici şi protestanţi din toată lumea sunt astăzi în prima zi de Paşti - cu cinci săptămâni înaintea ortodocşilor, greco-catolicilor şi neoprotestanţilor.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 31 Martie 2024, 09:31
Creştinii romano-catolici şi protestanţi din toată lumea sunt astăzi în prima zi de Paşti - cu cinci săptămâni înaintea ortodocşilor, greco-catolicilor şi neoprotestanţilor.
La miezul nopţii, la Vatican, Papa Francisc a prezidat Vigilia Pascală la basilica "Sfântul Petru", slujba specială care celebrează Învierea lui Iisus Hristos, după trei zile de la Răstignirea pe cruce.
Suveranul pontif, în vârstă de 87 de ani, a sosit în scaunul său rulant pentru a conduce liturghia, în prezenţa a mii de credincioşi din lumea întreagă.
Dușmănia și războaiele, egoismul și indiferența, temerile care ne împiedică să facem binele sunt bolovanii noștri, pietrele de mormânt din inimile noastre, care ne răpesc puterea de a merge mai departe, a subliniat în predica sa din cadrul Vigiliei solemne de Paşti din noaptea sfântă Papa Francisc.
Papa Francisc: "Uneori simțim că o piatră de mormânt a fost așezată cu greutate la intrarea inimii noastre, sufocând viața, estompând încrederea, întemnițându-ne în mormântul fricilor și amărăciunii, blocând calea spre bucurie și speranță. Sunt bolovaniii morții și îi întâlnim de-a lungul drumului în toate acele experiențe și situații care ne răpesc entuziasmul și forța de a merge mai departe".
După Sfânta Liturghie, Papa Francis va transmite pentru a 11-a oară în pontificatul său tradiționalul mesaj pascal și binecuvântarea apostolică "Urbi et orbi".
La noi un milion 300 de mii de creştini celebrează Paştele. La miezul noptii, credincioşii romano-catolici şi protestanţi au fost la biserici şi au ascultat Slujba Învierii Domnului.