Papa Francisc a acuzat, aproape explicit, Moscova de tendințe imperialiste
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 01 Iulie 2022, 08:10
Papa Francisc, care s-a ferit până acum să nominalizeze Rusia pentru agresiunea din Ucraina, a acuzat astăzi, în mod aproape explicit, Moscova de tendințe imperialiste.
Suveranul Pontif, care l-a primit la Vatican pe Patriarhul Ortodox Bartolomeu al Constantinopolului, a insistat că Ucraina este victimă a cuceririi militare, a expansionismului și imperialismului rusesc, precum și a unui război de agresiune nemilos și irațional.
Reconcilierea între creștinii despărțiți, ca o contribuție la pacificarea popoarelor aflate în conflict, este la fel de actuală ca întotdeauna, în timp ce lumea este zguduită de o agresiune de război crudă și fără sens, în care atât de mulți creștini se luptă între ei - astfel și-a început discursul la Casa Santa Marta Papa Francisc în întâlnirea cu o delegație a Patriarhiei Ecumenice.
Prezența delegației la liturghia euharistică celebrată, de Sfântul Petru și Pavel, patronii Romei, la Vatican, reprezintă un semn tangibil că a fost depășit timpul distanței și al indiferenței în care se credea că diviziunile sunt un fapt iremediabil. Astăzi, de fapt, a explicat Francisc, mulțumind dragului frate Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, și Sfântului Sinod pentru trimiterea delegației, bisericile noastre poartă un dialog fratern și fructuos și sunt angajate în mod convins și ireversibil pe drumul spre restabilirea deplinei comuniuni.
În fața scandalului războiului, reiterează Suveranul Pontif, nu trebuie să se aducă anumite considerații, dar este nevoie de a plânge, a ajuta și a converti. Plângem victimele și prea mult sânge vărsat; moartea atâtor nevinoivați, trauma familiilor, a orașelor, a unui întreg popor. Câtă suferință se vede în cei care și-au pierdut apropiații și sunt forțați să își abandoneze casa și patria? - a mai subliniat Papa Francisc.
Ajutarea acestor frați și surori este o reamintire a carității pe care, în calitate de creștini, suntem obligați să o exercităm față de Iisus, cel migrant, sărac și rănit, în timp ce este nevoie de convertire pentru a înțelege că acele cuceriri armate, expansiunea și imperialismul nu au nimic de a face cu împărăția pe care Iisus a anunțat-o.
Papa Francisc a amintit, în încheiere, că un semn de speranță pe calea spre restabilirea comuniunii depline vine de la Reuniunea Comitetului de Coordonare a Comisiei Mixte Internaționale pentru Dialog Teoilogic între Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă, suspendată timp de doi ani din cauza pandemiei.
Speranța este ca dialogul teologic să progreseze, prin promovarea unei noi mentalități, care, conștienți de erorile trecutului, să ne determine să privim tot mai mult împreună prezentul și viitorul, fără a ne lăsa prinși în prejudecățile altor epoci, a mai comentat Suveranul Pontif.