Papa cere oprirea violenţelor împotriva creştinilor
De Ziua Mondială a Păcii, Papa Benedict al XVI-lea a solicitat oprirea violenţelor şi discriminărilor împotriva creştinilor, făcând referire la comunităţi din Asia, Africa şi din Orientul Mijlociu.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 01 Ianuarie 2011, 14:20
Sâmbătă, după slujba din prima zi a anului din basilica San Pietro din Vatican, se celebrează, conform tradiţiei, şi Ziua Mondială a Păcii.
Papa Benedict al XVI-lea a transmis mesajul său dedicat acestei zile, care are ca temă libertatea religioasă.
Prima zi a anului 2011 a început cu peste 30 de marşuri organizate de pelerini la Roma şi în alte oraşe din Peninsulă pentru a marca Ziua Mondială a Păcii.
În mesajul său Papa Benedict al XVI-lea a solicitat să se încheie violenţele şi discriminările împotriva creştinilor, făcând referire la comunităţi din Asia, Africa şi din Orientul Mijlociu.
"Creştinii reprezintă în prezent grupul religios care suferă cel mai mare număr de persecuţii din cauza propriei credinţe” a subliniat Benedict al XVI-lea.
Potrivit suveranului pontif, aceste stări alimentează “ura, prejudecata şi marginalizarea credincioşilor în dezbaterea publică contrazicând pluralismul şi laicitatea instituţiilor pe care ar vrea să le apere”.
"Când libertatea religioasă este recunoscută, demnitatea persoanei umane este respectată în rădăcina ei” iar "când libertatea religioasă este negată … sunt ameninţate dreptatea şi pacea”, mai precizează Papa Benedict al XVI-lea.
Şi de această dată Papa Benedict a făcut un apel către responsabilii politici, cerându-le "să acţioneze prompt pentru a pune capăt oricărui tip de violenţă împotriva creştinilor”.
Papa Benedict mai aminteşte că "fundamentalismul religios şi laicismul sunt forme exemplificative şi extreme de refuz al pluralismului legitim şi principiului de laicitate. Ambele, de fapt, absolutizează o viziune reductivă şi parţială despre persoana umană”.
Pe de altă parte, suveranul pontif propune, în respectul laicităţii pozitive a instituţiilor statale, "un dialog sănătos între instituţiile civile şi cele religioase”.
Mai mult, potrivit suveranului pontif, toate acestea "nu constituie în nici un mod o discriminare a celor care nu le împărtăşesc credinţa, dar întăreşte, mai curând, coeziunea socială, integrarea şi solidaritatea”.
Papa Benedict al XVI-lea a mai subliniat că “libertatea religioasă este o adevărată armă a păcii, cu o misiune istorică şi profetică”, aceea de "a schimba şi face lumea mai bună".