Papa Benedict al XVI-lea vizitează Marea Britanie
Regina Elisabeta a II-a îl primeşte pe Suveranul Pontif la reşedinţa sa din Edinburgh, în Scoţia. Vizita Papei este contestată însă de o parte din britanici.
16 Septembrie 2010, 15:00
În ciuda tuturor eforturilor făcute atât de liderii Bisericii Catolice din Regatul Unit, cât şi de către Guvernul Britanic, posibilitatea unei prezenţe scăzute la liturghiile publice ale Papei precum şi o gafă diplomatică a unui oficial din anturajul său ameninţă succesul acestei vizite.
"Regatul Unit este o ţară din lumea a treia cu un ateism nou şi agresiv"spune un consilier al Papei Benedict al XVI-lea. Pe fondul acestor afirmaţii Suveranul Pontif îşi începe vizita de patru zile în Marea Britanie.
Dacă adăugăm şi scandalurile de pedofilie din interiorul Bisericii Catolice, este clar că vizita Papei în Marea Britanie este departe de a avea loc în contextul ideal.
Într-o ţară în care potrivit sondajelor aproape 80% dintre britanici sunt indiferenţi vizavi de sosirea Papei, guvernului îi este dificil să justifice cele 20 de milioane de lire cheltuite pe această vizită.
"În primul rând, îl întâmpinăm pe liderul unei Biserici care reprezintă aproximativ 10% din cetăţenii ţării şi 1 miliard din jurul lumii", declara lordul Patton, însărcinat de către Guvernul Britanic cu organizarea acestei vizite de stat.
"În al doilea rând, îl primim pe cel cu a cărui Biserică avem o strânsă colaborare în eforturile noastre de a promova dreptatea socială şi dezvoltarea sustenabilă chiar dacă nu suntem de acord cu toate politicile promovate de Papă. Şi aici este mărul discordiei" spune lodrul Patton.
Vizita Papei Benedict al XVI-lea, contestată de o parte din britanici
Poziţia Papei vizavi de homosexualitate, contracepţie şi hirotonisirea femeilor i-a îndepărtat pe mulţi britanici de Benedict al XVI-lea.
Andrew Copson este fondatorul Organizaţiei Protest the Pope care va demonstra sâmbătă la Londra împotriva prezenţei Papei ca lider de stat.
"Considerăm că în calitate de şef al Statului Vatican Papa este responsabil pentru violarea drepturilor femeilor, homosexualilor şi copiilor, pentru obstrucţionarea justiţiei internaţionale în cazurile abuzurilor sexuale din interiorul Bisericii Catolice şi de asememea, pentru agravarea în mod nesăbuit a SIDA, prin opoziţia constantă împotriva utilizării prezervativelor.
"Din cauza tuturor acestor aspecte nu vedem nici-un motiv pentru care Papei ar fi trebuit să i se acorde onoarea unei vizite de stat în această ţară" a declarat Andrew Copson.
Rămâne de văzut câţi britanici vor răspunde la chemarea către credinţă a lui Benedict al XVI-lea.
Deocamdată, în toate cele trei locaţii în care Papa va ţine liturghii publice, Glasgow, Londra şi Birmingham, mai sunt bilete de vânzare.