Papa a criticat embargoul comercial impus de Statele Unite Cubei
În timpul vizitei sale în Cuba, Papa Benedict a cerut să vadă o societate în care "nimănui nu îi sunt negate libertăţile de bază" şi a cerut mai multe drepturi pentru Biserică în această ţară.
Articol de Beatrice Brăileanu, 29 Martie 2012, 08:50
Papa Benedict şi-a folosit timpul petrecut în Cuba pentru a face apel către schimbare şi a subliniat în repetate rânduri aceleaşi idei: deschidere, reînnoire, dreptate.
Acesta a cerut mai multe drepturi pentru Biserică în această ţară şi când s-a întâlnit cu preşedintele Raul Castro, Suveranul Pontif a cerut ca Vinerea Mare să devină o sărbătoare naţională, ne informează BBC.
În discursul său dinaintea plecării, Papa Benedict a susţinut că liberatea este esenţială pentru demnitatea umană şi le-a cerut cubanezilor să caute "libertatea autentică".
Papa Benedict şi-a exprimat dorinţa de a vedea o societate în care nimănui nu îi sunt negate libertăţile de bază.
Acest limbaj nu este unul obişnuit pentru Cuba, un stat comunist, cu un singur partid, în care se desfăşoară reforme economice dar în care schimbarea politică nu este o opţiune.
Papa şi-a exprimat îngrijorarea înainte de vizită cu privire la comunism, pe care îl consideră "neconform cu realitatea", şi a sugerat că ar trebui găsit un alt model economic pentru Cuba.
Embargoul comercial impus de Statele Unite Cubei, criticat de Papă
Papa Benedict a criticat şi embargoul comercial impus de Statele Unite Cubei, în urmă cu 50 de ani.
Embargoul SUA împotriva Cubei se aplică tuturor bunurilor, cu excepţia produselor medicale şi a mărfurilor agricole, care sunt autorizate de lege.
Companiile agricole americane sunt libere să exporte în Cuba, cu condiţia plăţii în avans a banilor.
Călătoriile cetăţenilor americani sunt în mare parte interzise prin lege.
Totuşi, unii cetăţeni americani vizitează în mod ilegal Cuba, călătorind prin Mexic, Canada sau Bahamas, ei fiind mai apoi pasibili de plata unor amenzi mari dacă sunt puşi sub acuzare.
Însă, autorităţile americane nu sunt foarte stricte cu turiştii obişnuiţi care nu sunt implicaţi în activităţi criminale.