Pământul Sfânt riscă să rămână "simbolul diferenţelor"
Preşedintele Obama a cerut extinderea moratoriului construcţiilor evreieşti atrăgând însă atenţia că opoziţia SUA de neclintit în privinţa legitimităţii, existenşei statului evreu.
24 Septembrie 2010, 09:31
Preşedintele american Barack Obama a pledat de la tribuna Naţiunilor Unite pentru un acord stabil în Orientul Mijlociu.
Dacă nu se va ajunge la un acord, a spus el, palestinienii nu vor cunoaşte niciodată "mândria şi demnitatea de a avea propriul stat, iar Israelul nu va cunoaşte niciodată certitudinea şi securitatea de a avea vecini suverani şi stabili care s-au angajat pentru co-existenţa".
Într-un discurs în forţă, preşedintele Obama a avertizat că, în acest caz , va fi mai multă vărsare de sânge iar Pământul Sfânt va rămâne un simbol al diferenţelor dintre naţiuni în loc să fie un loc al “umanităţii comune”.
"De data această trebuie să avansam lecţiile toleranţei care se află în miezul a trei mari religii ce văd în Ierusalim pământul sacru. De data aceasta trebuie să dăm ce este mai bun în noi. Dacă o facem, când ne vom întoarce aici anul viitor putem avea un acord care va conduce la a primi un nou membru al Naţiunilor Unite "un stat independent, suveran al Palestinei care să trăiască în pace cu Israelul.
Imediat după acest pasaj al discursului, preşedintele american a fost aplaudat la scenă deschisă.
Barack Obama a reafirmat poziţia administraţiei americane care cere extinderea moratoriului asupra construcţiilor evreieşti în Cisiordania, moratoriu care va expiră la 26 septembrie şi care a însemnat o diferenţă de situaţie pe teren care a ameliorat atmosfera negocierilor.
Preşedintele american a atras, în acelaşi timp atenţia că, după 60 de ani în comunitatea internaţională, existenţa Israelului nu trebuie să fie un subiect de dezbatere.
"Israelul este un stat suveran şi pământul istoric al poporului evreu. Trebuie să fie clar că toate eforturile de a pune la îndoială legitimitatea Israelului se vor lovi de opoziţia neclintită a SUA".
Pe culoarele Adunării Generale a Naţiunilor Unite, Secretarul de Stat Hillary Clinton şi emisarul special pentru Orientul Mijlociu George Mitchell s-au întâlnit cu oficiali ai ambelor părţi , israeliană şi palestiniană. Se pare, însă, că până în acest moment, fără nici un rezultat notabil.