Pâinea s-ar putea scumpi, avertizează producătorii
Preşedintele Rompan, Aurel Popescu a afirmat că în ultima săptămână făina a ajuns în brutării la preţuri cu 40% mai mari, din cauza preţului mare al cerealelor.
Articol de Mihaela Mihai, 18 August 2010, 15:26
Ucraina intenţionează să reducă la jumătate exporturile de cereale, în urma secetei din acest an care a afectat grav recolta.
Anunţul vine după ce şi Rusia a luat măsuri de limitare a exporturilor.
România are în acest an probleme cauzate, printre altele, de slaba calitate a grâului recoltat, spun producătorii.
Doar două tone şi jumătate de cereale. Atât va exporta în acest an Ucraina, după o vară în care seceta a distrus culturile agricole pe suprafeţe întinse.
Decizia finală este luată într-o şedinţă a consiliului de miniştri, dar ministrul agriculturii de la Kiev a afirmat încă de marţi că impunerea de restricţii la export este necesară pentru a putea asigura consumul intern.
France Presse comentează că eventualele probleme pe piaţa locală şi posibila creştere a preţurilor ar putea afecta imaginea actualului partid de guvernământ al preşedintelui Viktor Ianukovici, în pragul alegerilor municipale prevăzute pentru 31 octombrie.
Vestea că Ucraina îşi limitează exporturile de cereale nu ar fi fost atât de îngrijorătoare, dacă marele său vecin, Rusia, nu ar fi anunţat, cu doar trei zile în urmă că interzice exporturile de cereale în acest an.
Incendiile au pârjolit mii de hectare de teren agricol, în condiţiile în care Rusia traversează cea mai călduroasă vară din ultima sută de ani.
Ministerul rus al Agriculturii a estimat că în acest an se vor recolta doar 60-65 de milioane de tone de cereale, puţin faţă de 97 de milioane de tone câte s-au strâns anul trecut.
Pe pieţele externe, embargoul anunţat de Rusia a determinat o creştere uşoară a preţului la cereale. Economiştii cred însă, că lucrurile vor reveni repede la normal, pentru că Statele Unite au în acest an o recoltă bogată, la fel şi majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană. România, însă, nu este lipsită de probleme.
Preşedintele Federaţiei Agrostar, Nicolae Ştefan, spune că nici la această oră nu s-a încheiat recoltarea grâului, astfel încât, nu poate fi apreciată producţia finală internă.
Cert este, afirmă Nicolae Ştefan, că 45% din grâul strâns până acum nu este bun pentru panificaţie şi că rezervele nu vor fi suficiente.
"Nu vom avea suficiente rezerve, iar cei care cumpără grâul din piaţă de la producător sunt speculanţi. Ei or să-l ducă la export pentru că preţul a crescut foarte mult şi probabil o să importăm tot de la aceeaşi speculanţi, cu preţuri destul de mari care să ne dea peste cap preţul la pâine în toamnă. La sfârşitul anului, probabil, preţul pâinii va creşte până la 30%" a declarat Nicolae Ştefan.
Preşedintele Rompan, Aurel Popescu a afirmat că în ultima săptămână făina a ajuns în brutării la preţuri cu 40% mai mari, astfel încât pâinea se va scumpi cu 15% până la sfârşitul acestei luni.