OSCE recomandă evitarea politizării educaţiei în R. Moldova
Într-un raport al organizaţiei se arată că numărul elevilor din cele opt şcoli româneşti din stânga Nistrului a scăzut considerabil în ultimii ani.
Articol de Mircea Dascaliuc, Radio Chişinău, 05 Februarie 2013, 09:39
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a recomandat evitarea politizării dreptului la educaţie al copiilor din Republica Moldova.
Recomandarea a fost lansată de Misiunea OSCE la Chişinău, în contextul situaţiei dificile a şcolilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
Într-un raport al organizaţiei se arată că numărul elevilor din cele opt şcoli româneşti din stânga Nistrului a scăzut considerabil în ultimii ani.
Misiunea OSCE propune înregistrarea şi autorizarea printr-o procedură simplificată a şcolilor româneşti de către autorităţile transnistrene, în calitate de instituţii de învăţământ generale nestatale, adică şcoli private, fără a se afecta atestarea şi acreditarea acestora.
În opinia Eleonorei Cercavschi, directoarea Liceului "Ştefan cel Mare" din Grigoriopol, acest lucru ar putea pune în pericol şcolile cu predarea în limba română.
"Nu este normal ceea ce ni se propune: licenţierea simplificată. Noi nu înţelegem ce e asta şi cum poate să fie eliberată. Unde sunt garanţiile că noi nu nimerim în mâinile lor totalmente şi aici nu va fi distrugerea noastră definitivă", spune Eleonora Cercavschi.
Totodată, autorităţile ar trebui să faciliteze de facto identificarea unor clădiri corespunzătoare pentru şcolile româneşti şi să permită funcţionarea liceelor teoretice "Ştefan cel Mare şi Sfânt" şi "Mihai Eminescu" în localităţile din care au fost evacuate.