Orice provocare nord-coreeană, "regretabilă pentru regim"
Statele UE decid dacă îşi evacuează diplomaţii din Phenian.SUA desfăşoară distrugătoare şi avioane militare în Guam, Filipine şi Coreea de Sud. Rusia şi China fac apel la reţinere.
Articol de Laurenţiu Văduva, 06 Aprilie 2013, 09:28
Statele membre ale UE decid sâmbătă dacă îşi vor evacua ambasadele de la Phenian, după ce regimul comunist a anunţat că nu le mai poate garanta securitatea după 10 aprilie.
Între timp, Phenianul a făcut noi gesturi războinice, inclusiv amplasări de rachete şi există temerea că ar putea face o lansare la 15 aprilie, ziua de comemorare a fondatorului Kim Ir-Sen.
Statele Unite reiterează că orice provocare suplimentară va fi "regretabilă" pentru regimul comunist.
Ministerul de externe de la Bucureşti recomandă cetăţenilor români să evite deplasările în Coreea de Nord.
Coreea de Nord a amplasat o a doua rachetă cu rază medie de acţiune pe coasta sa orientală, adică spre Pacific, Japonia, Guam şi SUA.
Aceste rachete pot atinge în mod teoretic şi ţinte aflate la 4000 de kilometri.
Acum două zile Phenianul anunţase un proiect de operaţiuni militare împotriva SUA, care cuprindea inclusiv opţiunea militară.
Rusia şi China fac apel la reţinere
Washingtonul, care a spus vineri că nu ar fi suprins de lansarea unei rachete nord-coreene, a desfăşurat deja două distrugătoare în Guam, plus avioane militare în Filipine şi Coreea de Sud, pe lângă decizia de mai lungă durată de amplasare a unui intercepter suplimentar pe coasta sa de vest în cadrul scutului antirachetă.
Rusia, care ca şi China s-au opus până acum sancţiunilor ONU la adresa Coreei de Nord, cheamă toate părţile la reţinere, dar cere clarificări la cererea Phenianului de evacuare a ambasadelor.
"Ne îngrijorează foarte mult amplificarea, deocamdată verbală a tensiunii. Vrem să înţelegem care au fost cauzele propunerii privind evacuarea ambasadelor, dacă este o decizie sau o propunere. Mi s-a spus că este o propunere", a afirmat ministrul de externe, Serghei Lavrov.
ONU rămâne la datorie
Franţa, Polonia, dar şi Elveţia anunţă că nu-şi retrag deocamdată resortisanţii din Coreea de Nord.
ONU rămâne la datorie.
La fel şi Crucea Roşie, iar opiniile analiştilor sunt împărţite.
Majoritatea merg în continuare pe ideea unei false retorici a Coreei de Nord, care ar mai dori să forţeze obţinerea unor ajutoare alimentare.
Toate opţiunile rămân însă pe masă.
Video: Statele Unite nu ar fi surprinse dacă regimul comunist ar efectua teste cu rachete