Orice atac militar asupra Ucrainei „va avea un cost ridicat”
După discuţiile cu secretarul general al NATO, cancelarul Germaniei a subliniat că trebuie făcut tot ceea ce este posibil pentru a nu exista nicio agresiune împotriva Ucrainei.
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 18 Ianuarie 2022, 20:06
Realizator: Mihaela Mihai - NATO avertizează Rusia că orice atac militar asupra Ucrainei va avea un cost ridicat. Prezent în Germania, secretarul general Jens Stoltenberg a afirmat că Alianţa va oferi sprijin Ucrainei şi o va ajuta să îşi susţină dreptul la autoapărare.
La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz a avertizat că, "în cazul unei intervenţii militare împotriva Ucrainei, totul trebuie discutat”, inclusiv consecinţele asupra gazoductului Nord Stream 2. Un posibil răspuns comun coordonat va fi pregătit şi analizat cu partenerii din NATO, a precizat cancelarul. Are detalii corespondentul RRA în Germania, Vlad Drăghicescu:
Reporter: La finalul discuțiilor cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, desfășurate la Berlin, cancelarul Olaf Scholz a subliniat că trebuie făcut tot ceea ce este posibil pentru a nu exista nicio agresiune militară împotriva Ucrainei. Referindu-se la discuțiile între Rusia și SUA, între NATO și OSCE, care au început săptămâna trecută, cancelarul a precizat că toată lumea își dorește relații constructive și stabile cu Rusia și că există disponibilitatea pentru un dialog serios cu Moscova în chestiuni de securitate. Olaf Scholz a promis, totodată, că va continua să depună eforturi pentru reluarea discuțiilor între Rusia, Ucraina, Germania și Franța. Invitat la o emisiune live, organizată de cotidianul Bild, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat: "există un risc real de izbucnire a unor conflicte militare în Europa". Oficialul a precizat că Alianța observă o mobilizare masivă din partea Moscovei şi că istoria recentă a Rusiei arată că există un risc real pentru un nou război. Stoltenberg a evidențiat: "nu doar pericolul unei invazii, ci și al altor activități agresive împotriva Ucrainei, precum atacuri cibernetice și hibride". Secretarul general al NATO a precizat, de asemenea, că unele țări membre oferă, în baza unor decizii proprii, sprijin Ucrainei, de pildă, sub formă de arme antitanc. Cancelarul Olaf Scholz a reconfirmat, marți, refuzul Germaniei de a livra arme în Ucraina, în pofida rugăminților adresate de Kiev.