Organizaţii internaţionale şi o serie de guverne, inclusiv cel american, atenţionează că un asalt în Rafah ar avea consecinţe catastrofale
Sistemul medical din Fâşia Gaza este în colaps, au afirmat, la un eveniment ONU, patru medici occidentali care au vizitat enclava în ultimele luni.
Articol de Radio România Actualităţi, 20 Martie 2024, 08:05
Sistemul medical din Fâşia Gaza este în colaps, au afirmat, la un eveniment ONU, patru medici occidentali care au vizitat enclava în ultimele luni. Aceştia au avertizat că o invazie terestră a oraşului Rafah, de la graniţa cu Egiptul, ar fi apocaliptică.
Organizaţii internaţionale şi o serie de guverne, inclusiv cel american, atenţionează de săptămâni de zile că un asalt în Rafah ar avea consecinţe catastrofale, însă premierul israelian, Benjamin Netanyahu, insistă că acesta ar fi necesar pentru a elimina ultimele batalioane Hamas. Pe de altă parte, Marea Britanie a anunţat că a trimis în Gaza peste 2.000 de tone de alimente vitale, dat fiind că o parte importantă din populaţie este în pragul foametei.
În teren, clanuri şi alte grupări palestiniene înarmate au început să asigure paza convoaielor umanitare. Continuă totodată şi negocierile privind încetarea focului şi un schimb de prizonieri, iar Israelul şi-a prezentat contrapropunerea la oferta Hamas.
Detalii avem de la corespondentul RRA Ion Ştiubea: ”Contrapropunerea conţine şi câţiva parametri generali referitori la revenirea populaţiei palestiniene, concentrată în sudul Fâşiei Gaza, la ceea ce a mai rămas din casele deţinute în nordul enclavei, precum şi la aspectul eliberării deţinuţilor palestinieni condamnaţi pe viaţă.
Discutarea acestor parametri va face obiectul altor etape ale negocierilor, prima urmând să stabilească numărul deţinuţilor palestinieni închişi din motive de securitate care vor fi puşi în libertate în schimbul a 40 de ostatici israelieni. Dificultatea acestei etape constă în pretenţia Hamasului de a afla numele deţinuţilor înaintea tranzacţiei propriu-zise şi de a-şi putea exprima acceptul sau refuzul faţă de acestea.
Revenirea populaţiei palestiniene din sudul în nordul Fâşiei Gaza va face subiectul etapei a doua sau a treia a tratativelor şi va fi condiţionată de renunţarea Israelului la secţionarea Fâşiei Gaza în trei regiuni distincte, cu un control riguros de la o regiune la alta, ceea ce explică predicţia unor factori israelieni apropiaţi tratativelor, că acestea vor fi complexe şi îndelungate./editor Florin Lepadatu/