Organizaţia internaţională "Reporteri Fără Frontiere" avertizează că dezinformarea şi ştirile false au atins un nivel alarmant
De Ziua Internaţională a Presei, Organizaţia internaţională "Reporteri Fără Frontiere" avertizează că dezinformarea şi ştirile false au atins un nivel alarmant, afectând atât libertatea mass-media, cât şi calitatea informaţiei. Sunt principalele concluzii ale raportului anual al organizaţiei, publicat astăzi. Daniela Coman transmite de la Paris.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 03 Mai 2023, 19:15
Noile tehnologii permit difuzarea știrilor false, amplificarea zvonurilor și propaganda mincinoasă la un nivel atât de înalt neatins niciodată în trecut.
O îngrijorare la fel de mare o reprezintă capacitatea unor state de a se folosi de tehnologie pentru a-și impune propaganda. Că vorbim de Rusia sau de China, marile dictaturi nu se mulțumesc doar să-și exercite controlul asupra propriilor cetățeni, ci exportă conținutul propagandistic și modelul de manipulare a informației, dincolo de propriile frontiere, atrage atenția secretarul general al Reporteri fără Frontiere, Christophe Deloire.
Față de anul trecut, clasamentul nu s-a schimbat foarte mult. De cea mai mare libertate se bucură în continuare presa din Norvegia, iar pe ultimul loc se află tot Coreea de Nord.
România a urcat trei trepte, de pe locul 56, se află acum pe 53, din cele 180 de țări evaluate. Peisajul mediatic din țara noastră este descris drept divers și relativ pluralist, un teren fertil pentru anchete percutante de interes public.
Cu toate acestea, lipsa de transparență în finanțarea mass-media, în special din fonduri publice, precum și dificultățile pieței, subminează fiabilitatea informațiilor și încrederea publicului în presă - potrivit raportului anual al Organizației Reporteri fără frontiere.