Oraşul Mikolaiv, din sudul Ucrainei, continuă să fie ţinta atacurilor ruse
Mai mult de jumătate dintre locuitori au fugit, iar cei rămași fac cozi la alimente, a văzut trimisul special Radio România Actualități, Alex Buzică.
Articol de Alex Buzică, 09 August 2022, 07:26
Preocuparea internațională privind atacurile de artilerie din weekend asupra centralei nucleare de la Zaporojie au crescut ieri, cu avertismente multiple privind riscul unui incident. Însă, cu toate acestea bombardamentele au continuat în zonă.
Şi orașul Mikolaiv din sud, considerat o poartă către regiunea Odesa, continuă să fie ținta atacurilor cu rachete.
Mai mult de jumătate dintre locuitori au fugit, iar cei rămași fac cozi la alimente, a văzut trimisul special Radio România Actualități, Alex Buzică.
Reporter: Alex Buzică - Situaţia umanitară în sudul Ucrainei, la Mikolaiv, se degradează pe zi ce trece. Orașul, care avea o populație de 450.000 de locuitori înainte de război, acum are cu 60% mai puțin, pentru că majoritatea au ales să fugă din cauza bombardamentelor neîncetate care afectează regiunea.
Conducta care aproviziona cu apă potabilă cetățenii a fost distrusă de ruşi, iar pentru că aceasta se află într-un teritoriu ocupat de invadatori, spre zona Herson, autoritățile ucrainene nu o pot repara, a declarat pentru Radio România Actualități guvernatorul regiunii, Vitali Kim.
Am petrecut o zi în Mikolaiv, iar acolo oamenii formează cozi lungi, chiar și de un kilometru, pentru o porție de mâncare.
În centrul orașului se află organizații umanitare din toată lumea, care îi ajută în special pe cei bătrâni și nevoiași.
Şi la Odesa sirenele au sunat neîncetat pe parcursul zilei de ieri, iar orașul a fost aproape gol. Forțele armate ale Ucrainei au reușit să intercepteze patru rachete de tip Kalibr, trase din Marea Neagră de forțele ruse.
Regiunea dispune de un sistem antiaerian performant, așa cum ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Administrației militare, Serghei Bratchuk.
Şi Națiunile Unite trag un semnal de alarmă legat de conflictul din Ucraina. Până astăzi, aproape 18 milioane de ucraineni au nevoie urgentă de asistență umanitară.