Oraşul Krivoi Rog din Ucraina a preluat zeci de mii de refugiaţi
Cei care au ajuns la Krivoi Rog, unul dintre cele mai mari centre industriale din Ucraina, vin din Herson, Doneţk și Luhansk, zone puternic afectate de război.
Articol de Ilie Pintea, 28 Ianuarie 2023, 10:15
Oraşul Krivoi Rog, care se află în apropierea regiunilor din sud-estul Ucrainei unde se dau lupte, a preluat câteva zeci de mii de refugiaţi interni, care au ajuns acolo în căutare de ajutor.
Pe lângă administraţia locală, şi societatea civilă a avut un rol determinant în ajutorarea celor care au fugit din calea invaziei ruse.
Cei care au ajuns la Krivoi Rog, unul dintre cele mai mari centre industriale din Ucraina, vin din Herson, Doneţk și Luhansk, zone puternic afectate de război. Iar pentru administrația locală a fost o adevărată provocare să le ofere adăpost, mai ales că atacurile asupra acestui oraș continuă și în prezent. Șeful administrației raionale militare de stat, Evhen Sîtnicenko:
Evhen Sîtnicenko: În ultimele două zile, într-adevăr, au fost multe alerte aeriene. Noaptea aceasta am avut nu doar alerte de raid aerian, ci și atacuri cu drone venite din partea armatei Federației Ruse. La fel au avut loc și lansări de rachete, însă sistemul nostru antiaerian le-a interceptat. Oficial am înregistrat peste 80.000 de refugiați interni în raionul Krivoi Rog. Nu se cunoaște câți au ajuns la rude și la prieteni, dar, cu siguranță, peste 100.000 de oameni au trecut prin orașul nostru.
Una dintre cele mai mari organizații non-guvernamentale din Krivoi Rog este Centrul Cultural Comunitar "SHELTER +", unde peste 20.000 de refugiați au primit ajutor, iar acum formează o adevărată comunitate, a spus Iuli Morozov, coordonatorul centrului.
- A fost complicat pentru Krivoi Rog să accepte atât de mulți oameni și să le acorde ajutor. De aceea, am inițiat mai multe programe pentru ei, începând cu asigurarea nevoilor de bază. Am încercat să-i implicăm într-un mod de viață mai responsabili, să nu rămână cu mentalitatea de a fi doar oameni care au fugit de război și caută ajutor.
La Centrul "SHELTER +", oamenii au primit inclusiv suport psihologic, deși mulți refugiați au fost inițial reticenți în a vorbi cu un psiholog. Și mulți au devenit la rândul lor voluntari, ajutând la extinderea suportului de care au nevoie cei care continuă să ajungă aici, în căutarea unui loc mai sigur.