Oraşul american Detroit "s-a declarat falimentar"
Simbol al industriei auto americane, aflată în declin, Detroit este cel mai mare oraş de peste ocean care a fost nevoit să recurgă la această măsură, din cauza datoriilor uriaşe.
19 Iulie 2013, 08:57
În Statele Unite, autorităţile din oraşul Detroit au depus cerere pentru intrarea în faliment.
Simbol al industriei auto americane aflată acum în declin, Detroit este cel mai mare oraş de peste ocean care a fost nevoit să recurgă la această măsură, din cauza datoriilor uriaşe.
Anunţul a fost făcut chiar de guvernatorul statului Michigan, Rick Snyder, care a spus că este singura soluţie pentru ca economia locală să redevină stabilă şi viabilă.
Cu o datorie publică de peste 15 miliarde de dolari, oraşul Detroit se alătură unor localităţi mai mici din Statele Unite, care au fost nevoite să depună cerere pentru intrarea în faliment.
Autorităţile locale spun că acesta este primul pas pentru a încerca să repună oraşul pe picioare.
Primarul i-a asigurat pe locuitori că intrarea în faluiment nu înseamnă că oraşul se va închide sau că angajaţii din sistemul public nu-şi vor mai primi salariile.
"A fost o decizie dificilă şi dureroasă, dar cred că nu exista altă cale viabilă. Permiteţi-mi să fiu direct. Din punct de vedere financiar Detroit este falit", a spus guvernatorul statului Michigan, Rick Snyder.
Odată cunoscut drept un important centru industrial, Detroit-ul a pierdut constant din populaţie. În ultimii ani, mai multe companii au decis să-şi mute sediile din localitate.
Pe fondul declinului, şi având în vedere scăderea finanţelor publice, poliţiştii n-au mai reuşit să facă faţă criminalităţii.
După vestea privind falimentul, preşedintele Barack Obama a anunţat că monitorizează cu atenţie situaţia oraşului.
Pe de altă parte, agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit perspectiva de rating a Statelor Unite de la "negativă" la "stabilă", confirmând totodată cel mai bun calificativ posibil, triplu A, pentru economia americană.
Tot joi, Rezerva Federală a anunţat o uşoară scădere a ratei şomajului în unele state americane şi creşteri ale producţiei manufacturiere.