Oraşele Doneţk şi Lugansk, încercuite de armata ucraineană
Armata ucraineană şi-a continuat ofensiva în estul ţării, unde a capturat o parte din Lugansk şi a bombardat Doneţk-ul.
Articol de Cătălin Gomboş, 18 August 2014, 07:42
Armata ucraineană şi-a continuat ofensiva în estul ţării, unde a capturat o parte din Lugansk, unul dintre principalele bastioane ale rebelilor.
La Berlin au avut loc convorbiri între miniştrii de externe ai Ucrainei, Federaţiei Ruse, Germaniei şi Franţei, iar acestea ar putea fi reluate astăzi sau mâine.
Armata ucraineană a capturat o staţie de poliţie din Luhansk, un nod feroviar important şi a continuat să bombardeze Doneţkul, transmite Reuters, care apreciază că războiul pare să fi intrat într-o fază critică.
Doneţkul şi Luganskul sunt capitalele celor două republici proclamate de separatişti în estul Ucrainei, iar ambele oraşe sunt, acum, încercuite de forţele guvernamentale.
Kievul afirmă că forţele rebele sunt în derută, mai ales că liderii separatişti veniţi din Rusia şi-au dat demisia.
Pe de altă parte, Kievul afirmă că s-a intensificat fluxul de oameni şi armament dinspre Rusia, iar reprezentanţii rebelilor au anunţat că vor primi întăriri, un convoi format din 1.200 de persoane şi 150 de vehicule blindate, inclusiv 30 de tancuri.
Moscova neagă că le-ar furniza rebelilor arme şi asistenţă militară
Separatiştii, care afirmă că sunt hotărâţi să reziste, au doborât, duminică, încă un avion de vânătoare al armatei ucrainene.
Între timp, la Berlin au continuat eforturile de soluţionare diplomatică a crizei.
Potrivit şefului diplomaţiei germane, Frank Walter Steinmeier, s-au făcut progrese în cadrul discuţiilor pe care le-a avut cu omologii săi ucrainean, rus şi francez, iar convorbirile ar putea fi reluate astăzi sau mâine, după ce miniştrii de externe vor avea consultări cu şefii lor de guvern.
Cei patru miniştri au discutat şi despre trimiterea de ajutoare umanitare în estul Ucrainei.
Un convoi rusesc este în continuare blocat la graniţă, pe fondul suspiciunilor ucrainene că ar masca, de fapt, o intervenţie militară.
Conflictul din estul Ucrainei s-a soldat, până acum, cu peste 2.000 de morţi, iar sute de mii de civili au fost forţaţi să se refugieze.