Oraș chinez, închis pentru a evita răspândirea coronavirusului
Articol de Radiojurnal, 22 Ianuarie 2020, 22:35
Directorul General al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a convocat azi la Geneva o şedinţă de urgenţă pe tema noului virus apărut în China, care declanşează boli respiratorii acute. Nu este exclus să fie instituită o alertă la nivel global.
Între timp, numărul deceselor s-a dublat de ieri până azi în China şi a ajuns la 17.
Autorităţile române vor lua măsurile de prevenţie care se impun, în funcţie de gravitatea situaţiei. Cristina Grecu relatează.
Reporter: Prevenţia este preocuparea principală, acum, a autorităţilor medicale din întreaga lume, pentru ca acest virus, despre care nu se ştie mare lucru, să nu se răspândească.
Autorităţile chineze au cerut celor nouă milioane de locuitori din Wuhan, acolo unde a izbucnit epidemia, ca începând de mâine să nu mai iasă din oraş.
Liniile de transport în comun - autobuzele, metroul, feribotul - vor fi suspendate începând cu ora 10:00 dimineaţa, iar gările şi aeroporturile vor fi închise.
Se pare că totul s-a declanşat într-o piaţă unde se făcea comerţ ilegal cu animale.
Ceea ce se ştie despre virusul nou care declanşează boli respiratorii acute este că se transmite de la animale la om, dar şi de la om la om, după cele descoperite în ultimele zile.
Numărul cazurilor de infectare s-a dublat în ultimele două zile în China şi se apropie de 500, iar numărul deceselor a ajuns astăzi la 17.
Pe numeroase aeroporturi ale lumii s-au luat măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului, astfel că au fost instalate termofiltre sau au fost trimise echipe specializate de monitorizare la terminalele din Londra, Singapore sau Istanbul.
În Rusia, doi cetăţeni veniţi cu avionul din China au fost internaţi, fiind suspectaţi că pot fi purtători ai noului coronavirus, iar specialiştii din Rusia lucrează la un vaccin.
În Thailanda s-a înregistrat un al patrulea caz, iar preşedintele acestei ţări a cerut Chinei informaţii precise în legătură cu răspândirea bolii.
În ce priveşte România, un grup interministerial a avut azi o primă înâlnire pe această temă şi au fost stabilite primele măsuri.
Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: Noi am făcut nominalizarea unităţilor sanitare care să primească pacienţi; e vorba de spitalele de boli infecţioase "Matei Balş" şi "Babeş" din Bucureşti şi cele de boli infecţioase din Iaşi, Cluj şi Timişoara.
S-a stabilit achiziţia de reactivi şi pilotarea diagnosticului de laborator în cazul apariției unor cazuri suspecte.
Reporter: Simptomele bolii declanşate de acest nou coronavirus sunt febră, tuse şi dificultăţi de respiraţie.