Opoziţia vrea să dezbată şi teme economice
Partidele de opoziţie doresc ca în sesiunea extraordinară a parlamentului să se dezbată nu doar legea ANI, ci şi ordonanţele prin care a fost mărit TVA şi s-a decis restructurarea aparatului de stat.
Articol de Amalia Bojescu, 26 Iulie 2010, 19:14
Partidele din opoziţie nu se opun convocării unei sesiuni extraordinare, dar doresc o agendă a dezbaterilor care să nu se limiteze doar la temele avansate de şeful statului.
PNL este dispus să participe la o astfel de sesiune, care ar trebui să dezbată şi unele acte normative din domeniul economic, între care ordonanţele de urgenţă privind TVA şi finanţele publice locale.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Vocu, spune că liberalii sunt dispuşi să voteze o lege, chiar propusă de majoritatea parlamentară, de guvern, de ministrul justiţiei, cu condiţia să respecte constituţia.
"Legea ANI nu trebuie să fie singurul subiect. Sunt acte normative, ordonanţe de urgenţă care sunt în vigoare, produc efecte şi care nu au fost dezbătute de parlament" a declarat Mihai Vocu.
Potrivit preşedintelui partidului, Victor Ponta, PSD nu se opune acestui demers, dar social-democraţii îşi vor manifesta în continuare scepticismul şi lipsa de încredere faţă de profesionalismul premierului şi cel al ministrului justiţiei.
"Important este că nu ne opunem la nimic, dar vrem să atragem atenţia că guvernul Boc şi ministrul justiţiei au o istorie extrem de negativă referitoare chiar la acest tip de acte normative pe care le-au făcut foarte prost, le-au făcut neconstituţional, le-au făcut inaplicabile şi, când vom vedea textele, vom putea să ne pronunţăm pe conţinutul acestora", a precizat Victor Ponta
Opoziţia continuă lupta împotriva actualei puteri
Pe de o parte, PSD strânge semnături pentru depunerea, în septembrie, a unei moţiuni de cenzură şi demiterea guvernului Boc.
Pe de altă parte, senatorul conservator, Dan Voiculescu, solicită, printr-o scrisoare, Biroului Permanent al Senatului ca acesta să analizeze oportunitatea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.
Social-democraţii spun că nu au fost consultaţi pe acest subiect, dar vor susţine orice iniţiativă care are ca scop schimbarea actualei puteri.
PNL consideră că primul pas în acest demers este înlăturarea actualului guvern, iar suspendarea s-ar putea produce în situaţia în care şeful statului nu ar da drepturi unei noi majorităţi parlamentare de a-şi numi primul-ministru.