Opoziţia ucraineană cere revenirea la constituţia din 2004
Opoziţia parlamentară consideră că singura posibilitate de a depăşi criza este revenirea la constituţia din 2004, ceea ce va reduce puterea preşedintelui în favoarea parlamentului.
04 Februarie 2014, 14:36
La Kiev, cu numai câteva ore înainte de sosirea şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton, pentru noi medieri, parlamentul s-a reunit într-o sesiune la care opoziţia vrea să-i convingă pe reprezentanţii puterii să accepte o reformă a Constituţiei.
Modificările dorite de opoziţie ar reducere puterile preşedintelui în favoarea parlamentului.
Prima şedinţă a Radei Supreme în noua sesiune, consacrată în mod prioritar depăşirii crizei, s-a încheiat după declaraţiile politice ale deputaţilor.
Lansându-se din nou în acuzaţii reciproce, puterea şi opoziţia nu au reuşit să ajungă la consens asupra ordinii de zi.
S-a decis ca după consultări şedinţa să fie reluată la ora 16:00, ora României, când ar urma să se decidă şi modul de abordare a principalelor două cereri ale opoziţiei: reforma constituţională şi eliberarea necondiţionată a tuturor manifestanţilor arestaţi sau reţinuţi în timpul actualelor proteste.
Reducerea puterii preşedintelui
Opoziţia parlamentară consideră că singura posibilitate de a depăşi criza este promulgarea unui act constituţinal privind revenirea la legea fundamentală din 2004, ceea ce va reduce puterea preşedintelui în favoarea parlamentului.
Opoziţia insistă ca reforma să fie efectuată urgent, respingând ideea majorităţii pro-putere de a o discuta mai întâi într-o comisie specială.
Tot astăzi, comentând speculaţiile din presă în legătură cu propriile sale declaraţii de aseară la un post de televiziune local, reprezentantul preşedintelui Ianukovici în Rada Supremă, Iuri Miroşnicenko, a declarat pentru agenţia rusă ITAR TASS că în prezent nu se pune problema organizării de alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate.
A doua principală revendicare a opoziţiei este abrogarea legii ce prevede amnistierea manifestanţilor în schimbul evacuării clădirilor şi a unora din străzile ocupate de protestatari, opoziţia insistând pe eliberarea necondiţionată a tuturor participanţilor la proteste.