Opoziţia prorusă din R. Moldova a creat un "Comitet al Salvării Naţionale"
"Uşile comitetului nostru sunt deschise tuturor partidelor, tuturor persoanelor", a afirmat Ilan Şor, liderul formaţiunii cu acelaşi nume.
Articol de Sergiu Şteţ, 17 Octombrie 2022, 10:49
Partidul populist al controversatului om de afaceri Ilan Şor, care se ascunde în Israel de justiţia de la Chişinău, a propus duminică crearea unui Comitet al Salvării Naţionale, care să poată prelua conducerea provizorie a guvernului în caz de necesitate, în cea de-a cincea duminică de proteste organizate în capitala Republicii Moldova, care se confruntă cu o gravă criză economică, relatează EFE, Agora.md, Newsmaker şi Unimedia.info.
"Propun constituirea unui Comitet de salvare naţională, căruia poporul să îi atribuie funcţii pentru efectuarea diferitelor tipuri de acţiuni, inclusiv în caz de necesitate, conducerea guvernului până la anunţarea alegerilor anticipate", a declarat Ilan Şor, vorbind printr-o conexiune internet de pe un ecran imens în faţa protestatarilor care s-au adunat duminică în număr mare în centrul Chişinăului.
Conform Agerpres, organizatorii protestului antiguvernamental susţin că au participat 60.000 de persoane nemulţumite de politicile preşedintelui proeuropean Maia Sandu, însă poliţia moldoveană asigură că nu au fost mai mult de 6.000 de persoane, potrivit Agora.md.
"Uşile comitetului nostru sunt deschise tuturor partidelor, tuturor persoanelor", a afirmat Ilan Şor, liderul formaţiunii cu acelaşi nume.
Lui i s-a alăturat, tot prin conexiune internet, Gheorghe Cavcaliuc, liderul formaţiunii politice Partidul Acasă Construim Europa (PACE), care şi el, la fel ca Şor, se ascunde de justiţie în afara Republicii Moldova.
În pofida faptului că nu aveau acceptul autorităţilor moldovene de a bloca traficul, manifestanţii au ridicat o tabără de corturi pe bulevardul central Ştefan cel Mare şi au împiedicat circulaţia.
După aproape o lună de demonstraţii antiguvernamentale ale opoziţiei în faţa Parlamentului Republicii Moldova, Comisia pentru Situaţii de Urgenţă a interzis vineri desfăşurarea de proteste care implică blocarea drumurilor publice.
Prin această măsură, guvernul moldovean a încercat să stopeze protestele opoziţiei, care au loc din 18 septembrie, în faţa legislativului din Chişinău, la care au participat mii de moldoveni nemulţumiţi de guvernul preşedintei Maia Sandu, notează EFE.
Protestatarii prezintă revendicări sociale, acuză guvernul că nu a negociat un acord mai avantajos la gaze cu Rusia şi cer demisia preşedintelui, guvernului şi dizolvarea parlamentului, condus de politicieni prooccidentali.
La finalul manifestaţiei de duminică, participanţii la protest au votat o rezoluţie în care sunt explicate motivele înfiinţării Comitetului Salvării Naţionale, constituit din patru formaţiuni politice de opoziţie, la care au aderat mai mulţi lideri de opoziţie şi chiar reprezentanţi ai societăţii civile, potrivit Unimedia. info.
Viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii şi dezvoltării regionale, a calificat acest Comitet al Salvării Naţionale drept o "frăţie a penalilor", care au furat ani la rând Republica Moldova, iar astăzi lansează tot felul de "alternative naţionale", "adunări naţionale", "comitete naţionale", în loc să returneze ţării "ceea ce au furat", potrivit Deschide.md.
"Oameni buni, ei sunt disperaţi. Această grupare de hoţi, vrea să rupă Republica Moldova de pe calea ei de dezvoltare europeană. Ei nu vor pace şi linişte în ţara noastră. Ei vor haos pentru a scăpa de justiţie. Sunt nişte fricoşi, au fugit din ţară. Trăiesc în lux în ţări străine şi se ascund ca tâlharii în spatele oamenilor. Noi vom izbuti. Moldova va reuşi!", subliniază Spînu într-o postare pe Facebook.