Opoziţia din Ungaria critică noua Constituţie
Opoziţia din Ungaria solicită preşedintelui Pal Schmitt să nu promulge noua constituţie, aprobată la începutul săptămânii de Parlamentul de la Budapesta.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 20 Aprilie 2011, 19:07
Opoziţia din Ungaria solicită preşedintelui Pal Schmitt să nu promulge noua constituţie aprobată la începutul săptămânii de Parlamentul de la Budapesta.
Şeful statului ungar ar urma să semneze lunea viitoare decretul de promulgare a legii fundamentale a ţării, care ar intra în vigoare începând cu ianuarie 2012.
"Această constituţie este în momentul adoptării ei una nelegitimă şi provizorie. Nelegitimă pentru că modul în care s-a desfăşurat procesul de elaborare arată că nu este o constituţie care tinde către un consens naţional, ci doar o constituţie de partid. Este nelegitimă pentru că elimină contragreutăţile în cazul puterii şi face posibilă extinderea puterii statului", a afirmat liderul socialiştilor ungari în cadrul unei adunări organizate de partidul său în semn de protest faţă de noua lege fundamentală.
Proteste au fost organizate înaintea votului din parlament şi de mai multe organizaţii ale societăţii civile, care au acuzat lipsa unor consultări şi dezbateri publice reale în privinţa noii constituţii.
Opoziţia critică faptul că în textul constituţiei se defineşte căsătoria ca o uniune conjugală dintre un bărbat şi o femeie, ceea ce ar exclude posibilitatea legalizării căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex, că viaţa fătului este protejată din momentul concepţiei, ceea ce ar deschide, chiar dacă nu într-un mod explicit, calea către o eventuală restricţioanre a avorturilor, că există mai multe referiri la creştinism şi că se introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă sau că s-ar putea oferi pe viitor drept de vot maghiarilor din alte ţări.
Unele organizaţii au criticat şi reducerea limitei de vârstă de pensionare la judecători şi procurori, faptul că atribuţiile Curţii Constituţionale rămân deocamdată limitate în chestiuni legate de buget sau de taxe, că bugetul anual trebuie adoptat cu avizul unui consiliu până în 31 martie, în caz contrar, preşedintele având dreptul să dizolve Parlamentul, sau că numărul legilor care necesită o majoritate de două treimi a fost mărit considerabil, incluzând şi domenii precum taxele, pensiile ori protecţia familiei, ceea ce ar reduce astfel posibilitatea de acţiune a unui viitor guvern care deţine doar o majoritate simplă în Parlament.