Opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit în închisoarea din Siberia, unde era închis pentru "extremism"
Azi, în centrul penitenciar numărul trei, deţinutul Navalnîi s-a simţit rău după o plimbare şi aproape imediat şi-a pierdut conştienţa.
Articol de Arina Petrovici, 16 Februarie 2024, 16:43
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 februarie) - "Radiojurnal" - Realizator: Mira Gomboş - Opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit astăzi în închisoarea din Siberia, unde efectua o pedeapsă de 19 ani de detenţie, pentru "extremism". În timp ce întregul Occident consideră că eliminarea liderului opoziţiei din Rusia este opera preşedintelui Vladimir Putin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului s-a limitat să spună că Serviciul Federal al Penitenciarelor efectuează toate verificările şi expertizele necesare şi că Putin a fost informat despre deces.
Reporter: Arina Petrovici-Matei - Critic acerb al regimului lui Vladimir Putin, activistul în vârstă de 47 de ani ispăşea o pedeapsă pentru "extremism" într-o colonie penitenciar îndepărtată în zona arctică, în condiţii foarte dificile. Aleksei Navalnîi a denunţat drept politice numeroasele sale procese, considerându-le o modalitate de a-l pedepsi pentru încercarea de a constitui şi consolida o opoziţie împotriva lui Putin. Azi, în centrul penitenciar numărul trei, deţinutul Navalnîi s-a simţit rău după o plimbare şi aproape imediat şi-a pierdut conştienţa. Cauzele morţii sunt în curs de a fi stabilite, a transmis Serviciul Penitenciar al regiunii Iamalo-Neneţ într-un comunicat. Personalul medical a fost chemat, dar nu a reuşit să îl resusciteze pe Navalnîi, iar cauzele morţii urmează să fie stabilite, precizează acelaşi serviciu.
Pe lângă nenumărate procese, Navalnîi avea multe probleme de sănătate din cauza unei greve a foamei şi a unei otrăviri căreia, în 2020, i-a supravieţuit miraculos. Aleksei Navalnîi nu-i despre care Kremlinul susţine că lucra pentru CIA-ul american l-a acuzat pe Putin că a ordonat FSB-ului să-l otrăvească în august 2020 cu substanţa chimică Noviciok. Transferat în Germania pentru a fi tratat, opozantul rus a revenit la Moscova în ianuarie 2021, conştient fiind că risca să fie arestat. Deşi aflat în detenţie de atunci, el transmitea cu regularitate mesaje pe social media, adesea ironice la adresa lui Putin şi administraţiei carcerale şi în care de obicei critica puterea rusă. Este motivul pentru care întreg Occidentul, de la şefi de stat, de guvern, instituţii europene şi chiar şefi de partide politice, spun că Navalnîi nu a murit, ci a fost ucis de regimul Putin.