Operaţiuni de combatere a corupţiei la vămile cu Serbia
În acţiunea DNA au fost reţinuţi aproape 100 de lucrători vamali, poliţişti de frontieră, dar şi suspecţi de contrabandă cu ţigări. Săptămâna trecută, la vama Siret, au fost reţinute 59 de persoane.
Articol de Ramona Cărpenişan, Radio Timişoara, 08 Februarie 2011, 14:57
Vameşii, poliţiştii de frontieră de la graniţa cu Serbia au fost reţinuţi marţi într-o vastă operaţiune de combatere a corupţiei.
Suspecţii sunt acuzaţi de luare de mită şi de favorizarea traficului cu ţigări.
În acelaşi timp, au avut loc descinderi şi în alte localităţi din ţară, în căutarea contrabandiştilor propriu-zişi.
Este al doilea episod de acest fel, după cazul vămii Siret de săptămâna trecută, în care sunt cercetate 59 de persoane.
Acţiunea este coordonată de procurori ai DNA şi de ofiţeri ai Direcţiei Anticorupţie din MAI.
Mai mulţi poliţişti de frontieră şi vameşi de la punctele de graniţă Naidăş şi Stamora Moraviţa, suspectaţi de acte de corupţie, sunt transportaţi pentru audieri la sediul DNA Bucureşti.
Forţele de ordine au descins şi la punctul de control Moldova Nouă, dar şi la sediul judeţean al poliţiei de frontieră Oraviţa.
La vama Stamora Moraviţa au fost reţinute 15 persoane, 10 au fost deja urcate într-un elicopter şi sunt în drum spre DNA Bucureşti.
În toată acţiunea au fost reţinuţi aproape 100 de lucrători vamali, poliţişti de frontieră, dar şi suspecţii de contrabandă cu ţigări.
Toţi sunt suspectaţi de luare de mită şi trafic cu ţigări.
Conform anchetatorilor, cercetările în acest dosar au început în urmă cu mai multe luni.
Ofiţerii anticorupţie au monitorizat activitatea în punctele de frontieră cu ajutorul tehnicilor de urmărire.
Toate ieşirile din oraş au fost blocate marţi dimineaţă de echipaje ale Poliţiei şi de trupele speciale ale jandarmilor.
Zeci de poliţişti, ofiţeri DGA, procurori şi jandarmi au descins în locuinţele mai multor vameşi şi poliţişti de frontieră din Timişoara.
La operaţiunea de marţi dimineaţă au participat 2000 de poliţişti şi jandarmi.
Liderii de sindicat nu sunt "străini de corupţia din vămile române"
Ministrul administraţiei şi internelor, Traian Igaş, a declarat că unii lideri de sindicat din poliţie nu sunt străini de corupţia din vămile române, făcând apel la aceştia să se "poziţioneze într-un anumit fel faţă de acest fenomen".
El a mai spus că descinderile din ultimele zile în vămi nu au loc doar pentru a influenţa ţările europene în perspectiva aderării României la Spaţiul Schengen, ci reprezintă o acţiune demarată cu mult timp în urmă de instituţiile statului, cu obiectivul de a securiza punctele de frontieră.
"Practic, ceea ce facem în aceste zile este un lucru demarat cu mult timp în urmă. Nu este doar un efect al presiunii pe care o pun cei din comunitatea europeană asupra noastră în ceea ce priveşte corupţia.
"Ne-am făcut şi ne facem în continuare datoria, atât în ceea ce priveşte securizarea frontierelor, cât şi prin a-i demasca pe cei care nu sunt profesionişti sută la sută. Cred că este un semnal poztiv pentru Europa", a declarat Traian Igaş.
Cei reţinuţi sunt audiaţi la sediul DNA Bucureşti, unde au fost aduşi cu elicopterul.