Operaţiune de salvare a minerilor chilieni
UPDATE: Mai mult de jumătate din cei 33 de mineri au fost scoşi la suprafaţă. Extragerea lor a început după ce un expert tehnic a coborât într-o capsulă prin tunelul forat, pentru a constata condiţiile de la faţa locului.
Articol de Răzvan Stancu, 13 Octombrie 2010, 08:06
Operaţiunea de salvare a celor 33 de mineri blocaţi în subteran de mai bine de două luni, în Chile, decurge bine, până acum fiind scoşi la suprafaţă paisprezece dintre bărbaţi, între care şi singurul cetăţean străin, Carlos Mamani, din Bolivia, informează BBC.
Toţi minerii care au fost scoşi la suprafaţă au fost conduşi la un centru de triere pentru a le fi verificate starea de sănătate.
Operaţiune de salvare a început la 05.15, ora României când un expert tehnic a coborât într-o capsulă prin tunelul forat, pentru a constata condiţiile de la faţa locului.
Primul miner, Florencio Avalos, a fost scos la suprafaţă teafăr, fiind salvat cu ajutorul capsulei "Phoenix", special construită pentru acest gen de operaţiuni.
Acesta a fost întâmpinat la suprafaţă de familia sa fiind apoi felicitat şi de preşedintele chilian Sebastian Pinera, prezent la locul operaţiunii.
"Este o minune de la Dumnezeu", a declarat Alberto Avalos, unchiul primului miner salvat.
Al doilea miner, Mario Sepulveda a fost adus la suprafaţă la aproximativ o oră după primul iar în ultima jumătate de oră a dat declaraţii reporterilor prezenţi.
"Am avut încredere în profesionişti şi am ştiut că voi fi salvat. Cred în Dumnezeu şi asta m-a ajutat mult. Am fost foarte norocos. Nimănui nu i-ar plăcea să treacă printr-o astfel de experienţă, dar este o încercare prin care Dumnezeu ne-a făcut să trecem," a declarat Mario Sepulveda.
Oficialii chilieni spun că se aşteaptă ca să fie salvat câte un miner la un interval de o oră şi cred că ar fi nevoie de aproximativ 48 de ore pentru a finaliza operaţiunea.
Capsula este o cuşcă cilindrică, având "o înălţime de patru metri, o greutate de 460 de kilograme şi un diametru de circa 53 de centimetri", a precizat Sergio Navarro, membru al echipei de construcţie.
În timpul călătoriei lor în capsulă spre suprafaţă, minerii poartă un "bio-ham" conceput pentru astronauţi, ce va monitoriza ritmul cardiac, respiraţia, temperatura şi consumul de oxigen.
La suprafaţă, minerii sunt aşteptaţi de salvatori, paramedici şi medici care le vor acorda primele îngrijiri.
După un prim control medical, ei vor primi serurile şi antibioticele necesare, după care vor fi transferaţi într-un centru de observare, unde vor putea avea un prim contact cu membrii familiei.
Cei 33 de mineri chilieni au bătut toate recordurile, fiind blocaţi la 624 de metri sub pământ din data de 5 august, într-o galerie din mina San Jose, la 800 de kilometri nord de Santiago, după ce o galerie s-a surpat şi a blocat toate căile de acces.