ONU, reticentă la micşorarea "listei negre" din Afganistan
Oficialii de la Naţiunile Unite primesc cu reticenţă cererea preşedintelui afgan Hamid Karzai de a elimina de pe lista teroriştilor 50 de foşti talibani.
13 Iulie 2010, 14:56
Consiliul de securitate american revizuieşte lista celor aproximativ 12 persoane ale căror nume i-au fost supuse, acum câţiva ani, pentru a fi înlăturate de pe lista neagră a teroriştilor.
Totodată consiliul american aşteaptă cererea preşedintelui afgan Hamid Karzai de a scoate de pe listă cel mult 50 de foşti oficiali talibani care, potrivit lui Karzai nu ar avea legături cu Al-Qaeda şi nu ar fi terorişti.
Gestul preşedintelui afgan, menit să avanseze negocierile de reconciliere politică cu insurgenţii, a devenit o urgenţă în ultimele săptămâni pentru că preşedintele afgan a început să facă presiuni pentru o soluţionare politică a războiului care durează de aproape 9 ani de zile.
Demersul întâmpină rezistenţă la ONU, unde oficialii organizaţiei mondiale cer mai multe dovezi că persoanele vizate au renunţat la violenţă, au tăiat legăturile cu talibanii insurgenţi şi Al-Qaeda şi acceptă noua constituţie afgană.
Emisarul special pentru Afganistan şi Pakistan al preşedintelui Obama, Richard Holbrooke a călătorit la New York pentru a-i convinge pe oficialii de la Naţiunile Unite să avanseze procesul eliminărilor de pe lista neagră.
SUA se opun înlăturării de pe această listă a celor mai violenţi luptători talibani, inclusiv a liderului lor, Mohammad Omar.
Schimbare "majoră" de politică la Washington
Unii oficiali ai Administraţiei de la Washington spun că în ultimele trei luni schimbarea majoră de politică a trecut neobservată.
Oficialii americani au renunţat la politica de rezistenţă a Administraţiei Bush privind negocierile cu liderii talibani şi fac tot ce pot pentru a-l ajuta pe Karzai să deschidă convorbirile cu insurgenţii.
Pe de altă parte SUA nu renunţă să arate că orice taliban care doreşte să negocieze trebuie să renunţe la violentă şi să accepte constituţia afgană.
Înaintea conferinţei internaţionale pentru stabilizarea Afganistanului din luna iulie de la Kabul, Holbrooke face presiuni pentru ajungerea la un acord de a scoate de pe listă talibanii care au renunţat la violenţă şi acceptă şi celelalte condiţii.
Diplomaţi de la ONU spun că nu îşi vor da acordul în această problemă doar pentru a avansa procesul de pace.
Asupra celor 137 de persoane de pe lista neagră s-a luat măsura de interzicere a călătoriei în afara ţării dar şi un embargo asupra armelor.
Comitetul special al Naţiunilor Unite care revizuieşte lista teroriştilor aşteaptă de la Karzai detalierea cazurilor.