ONU nu adoptă o poziţie comună faţă de regimul sirian
Membrii Consiliului de Securitate al ONU nu au reuşit să ajungă la o poziţie comună prin care să răspundă violenţelor din Siria, unde au fost ucişi sute de demonstranţi de către forţele regimului Assad.
28 Aprilie 2011, 07:54
Într-o sesiune televizată, subsecretarul pentru afaceri politice al Naţiunilor Unite, Lynn Pascoe, a arătat că mai mult de 300 de demonstranţi au fost ucişi de forţele de securitate siriene de la începutul revoltelor, la mijlocul lunii martie.
"În ciuda promisiunilor de reformă, represiunile guvernamentale s-au intensificat", a precizat Lynn Pascoe.
Numai de vineri până duminică au fost ucişi mai mult de 100 de oameni.
Mai mult, Lynn Pascoe a precizat că surse de încredere au citat folosirea artileriei împotriva civililor nevinovaţi, campanii de arestare din casă în casă, împuşcarea personalului medical care a încercat să ajute, raiduri prin spitale, clinici şi moschei ca şi distrugerea resurselor medicale.
Violenţele din Siria, criticate la ONU
SUA şi Franţa condamnă vehement violenţa regimului Assad faţă de propriul popor.
Ambasadorul SUA la Naţiunile Unite, Susan Rice, a catalogat drept "abominabilă violenţa brutală a guvernului sirian" împotriva propriului popor.
Susan Rice a spus că "revoltătoarea folosire a violenţei pentru a amuţi protestele trebuie să înceteze în acest moment".
Mai mult, ambasadorul american a precizat că "acţiunile guvernului sirian de a revoca legea stării de urgenţă şi de a permite demonstraţii paşnice nu au fost, în mod clar, serioase, dată fiind continuarea represiunii violente împotriva protestatarilor".
De asemenea, Susan Rice a indicat că "SUA iau în considerare acum opţiuni, inclusiv sancţiuni specifice, pentru a face clar că această atitudine este inacceptabilă".
Ambasadorul Franţei la Naţiunile Unite, Gerard Araud, a condamnat guvernul sirian cu aceeaşi vigoare.
"Franţa a condamnat, din nou, în Consiliul de Securitate cu cea mai mare fermitate, escaladarea represiunilor de către autorităţile siriene. În acest context dramatic, este important ca consiliul de securitate să nu tacă şi să adreseze autorităţilor siriene un mesaj puternic", a declarat Gerard Araud.
Ambasadorul Siriei la ONU sfidează puterile occidentale
Ambasadorul sirian la ONU, Bashar Ja’afari, a părut să aibă un ton triumfal în urma eşecului Consiliului de Securitate de a emite o declaraţie comună de condamnare a guvernului Assad.
Bashar Ja’afari a sfidat declaraţiile puterilor occidentale, arătând că "unele tentative de a adopta o declaraţie scrisă în legătură cu situaţia internă din Siria au eşuat".
Bashar Ja'afari a declarat că intenţiile au eşuat "pentru că le-a lipsit corectitudinea, obiectivitatea şi autenticitatea. Este foarte important din punct de vedere politic să observăm că acei membri influenţi care au încercat să devieze atenţia de la problema palestiniană din Orientul Mijlociu, au eşuat".
Mai mult, Bashar Ja’afari a spus că autorităţile siriene au exercitat cea mai mare reţinere pentru a evita uciderea civililor nevinovaţi şi a acuzat SUA că au sprijint opoziţia din Siria.
Adjunctul ambasadorului rus la Naţiunile Unite, Alexander Pankin, este de părere că "ar putea apărea o ameninţare reală din interferenţa din afară" în Siria , care ar putea conduce la un "ciclu fără sfârşit al violenţelor şi ar fi o invitaţie la război civil".