ONU, în sprijinul imigranţilor din Italia
Organizaţia Naţiunilor Unite condamnă atitudinea xenofobă a Italiei faţă de imigranţi.
Articol de Bogdan Mihai, 12 Ianuarie 2010, 20:05
Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a cerut Italiei să combată atitudinea xenofobă tot mai mare faţă de muncitorii imigranţi din peninsulă, informează agenţia Reuters.
Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) afirmă că violenţele recente îndreptate împotriva muncitorilor imigranţi în sudul Italiei au dezvăluit problema serioasă a rasismului.
Totodată, reprezentanţii ONU şi principalul sindicat italian, CGIL, au denunţat "condiţiile inumane în care trăiesc aceşti muncitori: cabane insalubre, fără apă, lipsite de igienă".
În fiecare an, recoltarea fructelor atrage un aflux de circa 4.000 de imigranţi la Rosarno. În decembrie 2008, doi străini au fost răniţi prin împuşcare tot în acest oraş în violenţe de aceeaşi natură.
Potrivit principalului sindicat italian, circa 50.000 de muncitori imigranţi trăiesc în Italia în locuinţe insalubre similare celor de la Rosarno.
Sindicatul a mai denunţat faptul că în special în sudul ţării mafia este cea care controlează angajarea masivă a acestor imigranţi în agricultură, ei reprezentând mâna de lucru cea mai ieftină. Imigranţii sunt plătiţi cu circa 25 de euro pe zi.
Incidentele de la Rosarno s-au produs după o manifestaţie a câtorva sute de lucrători agricoli imigranţi, care a avut loc joi seara. Protestatarii, majoritatea africani angajaţi clandestin, erau nemulţumiţi de agresarea mai multora dintre ei, care fuseseră ţinta unor tiruri trase cu arme cu aer comprimat.
Manifestanţii au incendiat maşini şi au spart geamuri, încaierându-se cu poliţia. A doua zi, localnicii au încercat să se răzbune declanşând o vânătoare de imigranţi soldată cu 67 de răniţi - 31 de străini, 19 poliţişti şi 17 locuitori italieni. Calmul a revenit sâmbătă abia după evacuarea a circa 900 de străini de la Rosarno către Crotone şi Bari, alte două oraşe din sudul Italiei.
Cotidianul Vaticanului a denunţat luni "rasismul" din Italia. Totodată, Papa Benedict al XVI-lea a spus în cadrul rugaciunii saptamânale că "un imigrant este o fiinţă umană, indiferent de provenienţa, cultura şi tradiţiile sale, dar este o persoană ce trebuie respectată şi care are drepturi şi obligaţii".