ONU cere Franţei să evite repatrierile colective ale romilor
Comitetul ONU pentru combaterea discriminării rasiale i-a cerut Franţei să "evite" repatrierile colective ale romilor. Parisul răspunde că "respectă cu scrupulozitate" legile privind romii.
Articol de Ioana Dogaru, 27 August 2010, 17:32
Cei 18 experţi ai Comitetul ONU pentru combaterea discriminării rasiale se declară îngrijoraţi de "susţinerea unor discursuri politice de natură discriminatorie în Franţa".
Experţii CERD denunţă repatrierile "colective" ale romilor în România şi Bulgaria, fără "consimţământul lor liber, deplin şi clar", informează AFP.
Aceştia cer Franţei să găsească "soluţii durabile" pentru problema romilor şi să încerce să trateze fiecare caz in parte şi nu ca un grup.
"Este problema zilei", a explicat raportorul pentru Franţa, americanul Pierre-Richard Prosper, exprimându-şi regretul că Franţa "dă impresia" că nu analizează fiecare caz în parte şi că vizează "un grup" mai degrabă decât persoane.
Parisul răspunde că "respectă cu scrupulozitate" legile privind romii
Ministerul francez al Afacerilor Externe declară că Franţa "respectă cu scrupulozitate legislaţia europeană" şi "angajamentele sale internaţionale" privind romii, ca răspuns la un apelul experţilor ONU, relatează AFP.
Recunoscând că romii români şi bulgari dispun, în calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene, de "libertate de circulaţie şi de drept de şedere pe teritoriul statelor membre", el aminteşte că acest lucru nu le oferă "un drept necondiţionat de şedere".
Bernard Valero, purtătorul de cuvânt al ministerului, precizează că menţinerea şederii este condiţionată de "respectarea ordinii publice" şi de "resurse suficiente" şi că "aprecierea acestor elemente rezultă dintr-o examinare particulară a fiecărei situaţii individuale".
Măsurile de securitate anunţate de preşedintele Nicolas Sarkozy în această vară, într-un discurs care a creat o legătură între imigraţie şi lipsa securităţii, a provocat indignare, atât în Franţa, cât şi în străinătate.
Din dorinţa de a aplana situaţia, fără a renunţa însă la expulzarea romilor aflaţi în situaţie ilegală, Parisul a primit în ultimele zile doi secretari de stat români, responsabili cu problema romilor, în vederea sporirii coordonării în acest dosar.
Mai multe reuniuni se vor desfăşura zilele următoare pe această temă, la Bruxelles, cu comisarii europeni implicaţi în subiect, dar şi între miniştri români şi francezi, la Bucureşti.
Franţa a primit critici la adresa modului de expatriere a romilor şi din partea Uniunii Europene şi a Vaticanului.