ONU ar putea vota o rezoluţie privind catastrofa aeriană
Votul are loc în contextul creșterii acuzaţiilor că rebelii ar încerca să ascundă o parte din probe şi pe fondul intensificării criticilor la adresa Rusiei, acuzată că îi susţine.
Articol de Cătălin Gomboş, 21 Iulie 2014, 08:16
Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va supune, luni, la vot o rezoluţie în care va condamna doborârea avionului malezian în estul Ucrainei şi va cere ca cei vinovaţi să fie traşi la răspundere.
Votul va avea loc în contextul în care apar tot mai multe acuzaţii că rebelii care controlează locul impactului ar încerca să ascundă o parte din probe, dar şi pe fondul intensificării criticilor occidentale la adresa Rusiei, acuzată că îi susţine şi i-a înarmat pe separatişti.
Textul rezoluţiei iniţiate de Australia, care a pierdut 28 de cetăţeni în catrastrofa aeriană, cere, de asemenea, ca grupările înarmate care controlează zona impactului să nu compromită probele aflate la faţa locului şi să le asigure echipelor de anchetatori accesul complet şi în siguranţă.
Până la această oră nu este clar dacă Rusia, care deţine drept de veto în Consiliul de Securitate, va accepta sau nu rezoluţia, potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters.
Votul are loc în contextul în care rebelii au fost criticaţi pentru că au îngrădit accesul anchetatorilor şi pentru modul în care au umblat cu unele părţi ale avionului.
"Curățenie în grădină, nu anchetă"
Premierul australian, Tony Abbott, a afirmat, de altfel, că ceea ce se întâmplă la locul accidentului seamănă mai degrabă cu o curăţenie în grădină, decât cu o anchetă, iar autorităţile de la Kiev susţin că separatiştii din est fac tot ceea ce pot pentru a ascunde dovezile care atestă implicarea unei rachete de fabricaţie rusească şi furnizată de Federaţia Rusă.
Şi secretarul de stat american John Kerry a acuzat Rusia de complicitate cu rebelii şi a afirmat că există dovezi că Moscova le-ar fi livrat acestora cantităţi importante de armament, inclusiv rachete de tipul celei care se presupune că a doborât avionul.
Kerry a avertizat, totodată, că Federaţia Rusă riscă noi sancţiuni economice.
Şi Marea Britanie încearcă să convingă statele membre ale Uniunii Europene să impună noi sancţiuni Rusiei.
Acestea ar putea fi anunţate marţi, la reuniunea miniştrilor europeni de externe, iar Londra pare să fi obţinut deja sprijinul Franţei şi Germaniei.