OMS susţine folosirea tratamentelor neomologate împotriva Ebola
Comitetul de experţi convocat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii a aprobat folosirea tratamentelor neomologate în lupta împotriva febrei hemoragice Ebola.
Articol de Sorin Solomon, 12 August 2014, 15:41
Comitetul de experţi convocat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii a aprobat folosirea tratamentelor neomologate în lupta împotriva febrei hemoragice Ebola, potrivit unui comunicat difuzat marţi de organizaţie, relatează agențiile de presă, citate de Agerpres.
”În contextul circumstanţelor epidemiei şi sub rezerva faptului că trebuie întrunite anumite condiţii, comitetul a ajuns la un consens, apreciind că este etic să ofere tratamente neomologate a căror eficacitate şi efecte secundare nu sunt cunoscute încă, ca tratament potenţial sau cu titlul preventiv”, a explicat OMS.
Comitetul a definit drept condiţii de aplicare a acestor tratamente ”o transparenţă absolută în ceea ce priveşte îngrijirile, un consimţământ informat, libertatea de alegere, confidenţialitatea, respectarea persoanelor, apărarea demnităţii şi implicarea comunităţilor”, se arată în comunicat.
Experţii se referă la ”obligaţia morală de a aduna şi împărtăşi datele privind securitatea şi eficacitatea acestor intervenţii” ce urmează să facă obiectul unei evaluări constante în vederea utilizării lor pe viitor.
OMS a subliniat însă că ”nu are nicio responsabilitate în expedierea de tratament (contra Ebola) în niciuna dintre ţările afectate' şi, prin urmare, nu ar fi putut să autorizeze un transport de acest tip în Liberia, aşa cum se afirmase în anumite medii, relatează EFE. Motivul este că 'nu avem niciun tratament nou”, a explicat purtătorul de cuvânt al organizaţiei, Fadela Chaib.
SUA trimite în Liberia ser experimental
Utilizarea unui nou tratament într-o anumită ţară depinde de acordurile dintre autorităţile sanitare naţionale şi laboratoarele care produc substanţele farmaceutice, fără a fi nevoie de o autorizaţie prealabilă din partea OMS, a spus sursa menţionată.
Febra hemoragică Ebola care afectează Africa de Vest s-a soldat cu 1.013 decese din cele 1.848 cazuri numărate (confirmate, suspecte şi probabile), potrivit ultimului bilanţ al OMS.
Înainte de anunţul OMS, SUA au promis trimiterea în Liberia, una dintre ţările cele mai afectate de epidemie, a unui ser experimental, disponibil în doze foarte scăzute, pentru tratarea medicilor liberieni infectaţi cu virusul Ebola.
Acest ser a fost utilizat cu rezultate pozitive iniţiale în cazul a doi pacienţi cu cetăţenie americană repatriaţi în SUA. Liberia a făcut solicitarea şi preşedinta ţării, Ellen Johnson Sirleaf, a anunţat luni că serul va fi trimis în cursul săptămânii.