OMS: Ebola a ucis 52 de oameni în doar două zile
52 de decese noi, provocate de îmbolnăvirea cu virusul febrei hemoragice Ebola, s-au înregistrat în doar două zile, duminică şi luni, a raportat Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
13 August 2014, 21:28
52 de decese noi, provocate de îmbolnăvirea cu virusul febrei hemoragice Ebola, s-au înregistrat în doar două zile, duminică şi luni, a raportat, astăzi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
OMS a mai anunţat şi apariţia a încă 128 de cazuri noi.
Numărul total al victimelor a ajuns, după această ultimă raportare, la 1.069, în timp ce despre aproape două mii de oameni se cunoaşte că sunt infectaţi cu virusul ucigaş.
Cele mai multe cazuri noi, dar şi decese, sunt în Liberia şi Siera Leone.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care şi-a trimis 300 de experţi în Africa, a aprobat utilizarea medicamentului ZMapp, produs de americani, chiar dacă nu este încă omologat şi se află în stadiu experimental.
Organizaţia Medici fără Frontiere, care are sute de cadre medicale în Africa de Vest, a salutat decizia, dar a explicat că este nevoie şi de creşterea numărului lucrătorilor medicali.
Medicamentul a dat, până acum, rezultate în cazul celor doi medici americani, care s-au îmbolnăvit în Africa şi au fost aduşi în Statele Unite pentru a fi trataţi.
În schimb, misionarul spaniol, în vârstă de 75 ani, a decedat, ieri, chiar dacă i se administrase şi lui vaccinul.
Virusul Ebola se transmite rapid prin contactul cu fluidele corporale, sânge, lichide biologice ori ţesuturi ale persoanelor ori animalelor infectate.
Simptomele bolii sunt hemoragii, vomă şi diaree, iar, în acest moment, nu există niciun tratament medical pentru combaterea ei.
Epidemia este "cea mai mare, gravă și complexă" de când a fost descoperit virusul
Virusul a fost izolat prima dată în 1976, în Congo, de atunci şi-a făcut apariţia de mai multe ori şi numai pe continentul african, înregistrând, de fiecare dată, o mortalitatea de până la 90 la sută.
Epidemia de acum a izbucnit în luna martie în Guineea, de unde s-a extins treptat în celelalte trei state vecine.
Organizația Mondială a Sănătății spune despre epidemia de Ebola din Africa de Vest că este "cea mai mare, gravă și complexă" de la apariția virusului, acum 40 de ani.
OMS a declarat epidemia de Ebola din Africa de Vest "o urgență de sănătate publică internațională" pe 8 august.