Omicron prezintă un risc global "foarte ridicat"
Omicron prezintă un risc global "foarte ridicat", însă datele privind gravitatea îmbolnăvirii sunt limitate, apreciază OMS.
Articol de Florin Lepădatu, 13 Decembrie 2021, 15:12
Varianta Omicron a coronavirusului, raportată în peste 60 de state, prezintă un risc global "foarte ridicat", existând unele dovezi că ar putea ocoli protecţia dată de vaccinuri, însă datele clinice privind gravitatea bolii cauzate de această tulpină sunt limitate, afirmă Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Rămân incertitudini semnificative în legătură cu varianta Omicron, care a fost detectată iniţial în Africa de Sud şi Hong Kong, existând temeri că mutaţiile acesteia ar putea duce la o contagiozitate mai înaltă şi la un număr mai mare de cazuri de COVID-19, afirmă OMS, într-un briefing tehnic emis duminică.
"Riscul general legat de noua variantă ce provoacă îngrijorare, Omicron, se menţine foarte ridicat, din mai multe motive", precizează OMS, reiterându-şi prima evaluare legată de riscul noii tulpini, din 29 noiembrie.
"În al doilea rând, probele preliminare relevă o posibilă evitare a imunităţii umorale împotriva infectării şi o rată mai mare de transmitere, ceea ce ar putea duce la noi creşteri semnificative ale numărului de îmbolnăviri, cu consecinţe grave", subliniază OMS, referindu-se la posibila abilitate a virusului de a ocoli imunitatea oferită de anticorpi.
OMS citează unele dovezi preliminare conform cărora numărul de persoane care s-au reinfectat cu coronavirus a crescut, în Africa de Sud.
Deşi studiile preliminare din Africa de Sud relevă că Omicron ar putea fi mai puţin severă decât varianta Delta - ce este dominantă, în prezent, la nivel mondial - iar toate cazurile raportate în regiunea Europei au fost uşoare sau asimptomatice, rămâne neclar în ce măsură Omicron ar putea fi în mod inerent mai puţin virulent, afirmă OMS.
"Sunt necesare mai multe date pentru a înţelege profilul severităţii.”
Chiar dacă gravitatea este, posibil, mai scăzută decâ în cazul variantei Delta, se preconizează că numărul spitalizărilor va creşte, din cauza contagiozităţii ridicate.
Mai multe spitalizări ar putea împovăra sistemele de sănătate şi ar putea cauza mai multe decese.
În următoarele săptămâni sunt aşteptate informaţii suplimentare, afirmă OMS, notând decalajul dintre infectare şi consecinţele acesteia, relatează REUTERS citată de RADOR.