Olanda şi Israel, disensiuni pe teme economice
Guvernul de la Haga a decis să respecte ad litteram directivele UE referitoare la activităţile israeliene dincolo de linia verde, în teritoriile palestiniene.
13 Decembrie 2013, 06:59
Olanda intenţionează să aplice, de la data de 1 ianuarie, directivele UE cu privire la activităţile israeliene desfăşurate dincolo de linia verde.
Guvernul de la Haga, care este foarte sensibil la drepturile omului şi la problematica teritoriilor revendicate de palestinieni, a decis să respecte ad litteram directivele UE referitoare la activităţile israeliene dincolo de linia verde.
Compania israeliană Mekorot, care asigură aprovizionarea cu apă şi dincolo de linia verde, a început să se lovească de anumite dificultăţi, cum s-a întâmplat în ceea ce priveşte colaborarea cu o companie similară olandeză, Vitens, care subit a pus capăt cooperării cu israelienii.
Compania israeliană Mekorot furnizează apă în Israel, dar şi în teritoriile palestiniene.
Ambasadorul Olandei a fost criticat în ideea că ţara sa sprijină boicotul împotriva Israelului, referire la declaraţiile şefului diplomaţiei olandeze.
Ministerul de Externe de la Ierusalim l-a convocat pe ambasadorul Olandei, ca urmare a deciziei societăţii de apă olandeze de a opri cooperarea cu societatea naţională israeliană de apă Mekorot.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, Yigal Palmor, a calificat absurdă decizia grupului olandez Vitens.
Campania de boicot a produselor israeliene este susţinută, în principal, de câteva organizaţii propalestiniene.
Divergenţe în timpul vizitei premierului olandez în Israel
La Ierusalim se consideră că nu a fost o întâmplare faptul că anunţul societăţii olandeze a survenit pe fondul vizitei premierului olandez, Mark Rutte, în Israel.
Acest comunicat nu a fost singurul motiv pentru divergenţe în timpul vizitei premierului olandez.
Surse diplomatice de la Ierusalim, citate de presa israeliană, au declarat că a fost o vizită plină de probleme de la început până la sfârşitul ei.
Israelul a sperat că în centrul atenţiei se va afla cooperarea între cele două ţări, dar în delegaţia olandeză au fost şi câteva persoane cu altă agendă, potrivit sursei citate.
Prima divergenţă a fost generată de un scanner, un aparat cu raze X, pentru controlul mărfurilor pe care Guvernul olandez l-a donat pentru un punct de trecere la frontiera cu Fâşia Gaza, în scopul verificării transportului de mărfuri.
Israelul a decis să nu permită, din considerente de securitate.
Olandezii au reproşat că decizia lezează transferul mărfurilor în scopuri civile.
Guvernul olandez spera, prin acest proiect, creşterea volumului de bunuri exportate din zona Gaza, controlată de Hamas, spre Cisiordania.