Olanda, presata sa stopeze adopțiile internaționale?
Gazda a Convenției de la Haga privind adopțiile internaționale, Olanda caută acum cea mai buna soluție privind adopțiile internaționale.
Articol de Claudia Marcu, 05 Noiembrie 2016, 12:28
Gazda a Convenției de la Haga privind adopțiile internaționale, Olanda caută acum cea mai buna soluție privind adopțiile internaționale. Printr-un raport publicat la începutul săptămânii, Consiliul național pentru protecția copilului din Olanda sfătuiește guvernul sa înceteze imediat adopțiile internaționale si sa se concentreze pe investiții in sistemele de protecție a copilului din tarile exportatoare. In acest moment, familiile olandeze adopta copii in special din China, Statele Unite, din tarile Africane, dar si din câteva tari ale Uniunii Europene.
Olanda ar trebui sa stopeze adopțiile internaționale si sa investească in îmbunătățirea sistemelor pentru protecția copilului in tarile exportatoare de copii, spune Consiliul National pentru protecția copilului. In aceste fel, vor fi ajutați mai mulți copii. Iolanda Calkoen:
„Din unele tari, adopțiile ar trebui întrerupte imediat, pentru ca exista foarte multe dubii legate de respectarea legislației internaționale.”
Iolanda Calkoen, de la Consiliul olandez pentru protecția copilului mai spune ca adopțiile internaționale nu golesc de fapt casele de copii, ci le alimentează. In plus, împiedică tocmai îmbunătățirea sistemului de protecție a copilului in tarile respective.
Romania trebuie luata ca exemplu, spune Roelie Post, implicata in problema adopțiilor din Romania, angajata a Comisiei europene si autoarea volumului „Romania – numai pentru export”, publicat in 2007 - www.roeliepost.com/ -
„Romania a luat aceasta decizie in urma cu 12 ani si iată ca acum consiliul olandez spune același lucru. Si spune chiar ca Olanda trebuie sa stopeze si adopțiile din alte tari ale Uniunii Europene, ca Bulgaria, Ungaria, Polonia.
Argumentele lor sunt solide si sunt bazate pe Convenția Națiunilor Unite privind drepturile copilului, care spune ca adopția trebuie sa fie ultima soluție si ca statul trebuie sa se îngrijească de copii săi.”
Olandeza Roelie Post urmărește problema adopțiilor internaționale de 16 ani si spune ca nu exista exemplu bun in acest domeniu, unde banii vorbesc:
„Aceasta înseamnă ca din ce in ce mai mulți copii sunt atrași in sistemul de protecție pentru a fi adoptați, copii care in mod normal nu au ce caută in acest sistem. Ei ajung acolo pentru ca sunt familii care își doresc sa aibă copii, nu pentru ca acești copii au nevoie de părinți. Trebuie sa protejam copii in tara lor. Istoria ne arata ca adopția este un proces dificil. Adulții care au fost adoptați sunt in căutarea părinților biologici, se întreabă cine sunt, de unde vin, problemele de identitate sunt foarte serioase”, a subliniat Roelie Post intr-un interviu in exclusivitate pentru Radio Romania.
Daca guvernul olandez va adopta recomandarea consiliului pentru protecția copilului rămâne de văzut.
Așa cum spune si Roelie Post in volumul sau „Romania - numai pentru export” – lobby-ul agențiilor specializate in adopții este foarte puternic si mai e mult pina in luna martie, când parlamentul național va dezbate propunerea.