Olanda preia preşedinţia rotativă a UE
Întreaga Comisie Europeană, împreună cu preşedintele Jean Claude Juncker, se află în Amsterdam pentru întâlniri cu guvernul olandez şi reprezentanţi ai parlamentului naţional.
Articol de Claudia Marcu, 07 Ianuarie 2016, 06:13
Întreaga Comisie Europeană, împreună cu preşedintele Jean Claude Juncker, se află în Amsterdam pentru întâlniri cu guvernul olandez şi reprezentanţi ai parlamentului naţional.
Vizita are loc în contextul preluării de către Olanda a preşedinţiei rotative a blocului comunitar.
În următoarele şase luni, Olanda va trebui să găsească soluţii de compromis pentru mai multe probleme arzătoare cu care UE se confruntă în acest moment.
Ca fiecare preşedinţie, şi cea olandeză şi-a pus pe hârtie câteva priorităţi: crearea de locuri de muncă, inovare, politica energetică şi toate acestea vor fi abordate astăzi, în cadrul întâlnirilor pe care miniştrii premierului Mark Rutte le au cu comisarii europeni.
"Realizăm că sunt câteva probleme care au chiar prrioritate în acest moment. Mă refer la negocierile cu Marea Britanie, apoi problema refugiaţilor, cum să ne protejăm graniţele mai bine şi, nu în ultimul rând, instabilitatea din afara Europei şi ameninţarea terorismului", spunea ministrul olandez de externe, Bert Koenders, într-un interviu pentru Radio România.
Subiecte care, de asemenea, vor fi abordate în discuţiile de azi, subiecte care îngrijorează profund; toate provocări serioase pentru preşedinţia olandeză.
Aşteptările sunt mari - a spus chiar înaltul reprezentant pentru politică externă, Federica Mogherini.
"Provocările cu care ne confruntăm atât în interiorul, cât şi în exteriorul UE sunt multe, mari şi relevante. Avem nevoie de o abordare pragmatică, realistă şi, în acelaşi timp, principială", a afirmat şeful diplomaţiei europene.
Şi în fiecare zi se mai adaugă încă o provocare, cum este introducerea pe termen mai lung a controalelor stricte la graniţe de către Suedia şi Danemarca.
Ministrul olandez de externe consideră că s-a mers prea departe şi că astfel de măsuri trebuie discutate împreună la nivel european.
"Astfel de măsuri înseamnă riscuri şi pentru alte graniţe în UE, de aceea trebuie să le discutăm împreună, o temă directă pentru preşedinţia UE", a precizat oficialul olandez.
Avem de-a face cu o furtună aproape perfectă, spunea prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, nu cu mult timp în urmă.
"Sunt atât de multe evenimentele care ne afectează direct societăţile, încât cred că mai mult căutăm confruntare decât cooperare", afirma Frans Timmermans.
Olanda vrea şi va trebui să-l contrazică pe Frans Timmermans şi să menţină cele 28 de state membre împreună.