Oficiali americani despre lupta împotriva terorismului
Autorităţile de la washington cred că Belgia este copleşită de ameninţările teroriste
26 Martie 2016, 03:18
Washington-ul este de mult timp frustrat de lipsa de cooperare a Belgiei şi se pare de incompetenţa Bruxelles-ului când este vorba de ameninţările ridicate de militanţi în interiorul graniţelor ţării.
Autorităţile americane cred că mica naţiune este copleşită de ameninţările cărora trebuie să le facă faţă privind aeroportul-cheie al unei ţări din inima Europei.
Un expert american de vârf în contraterorism a fost trimis la Bruxelles după atacurile de anul trecut, de la Paris, dar oficialii belgieni au spus că sunt prea ocupaţi pentru a se întâlni cu el. Observatorii americani afirmă că Belgia a furnizat per capita cel mai mare număr de luptători străini în Siria, în comparaţie cu oricare altă ţară europeană.
Unii analişti cred că lipsa de cooperare dintre Belgia şi SUA ar putea veni dintr-o diferenţă culturală. Faptul că Belgia doreşte o mai mare protecţie a vieţii private, cum ar fi protejarea aranjamentelor de călătorie ale rezidenţilor săi, i-a determinat pe oficialii belgieni să fie reticenţi în a împărtăşi americanilor detaliile de securitate, pe care aceştia le aşteaptă.
Trei dintre teroriştii care au comis atacurile de la Bruxelles se aflau, de altfel, pe lista de monitorizare a SUA. Eforturile coordonate de securitate au fost obstrucţionate, spun oficialii americani, de schimbul sporadic şi inconstant al informaţiilor oferite de Bruxelles.
Oficialii comunităţii americane a informaţiilor arată că există la ora actuală mai multe comploturi teroriste, aflate în diverse stadii de planificare.
Ashton Carter: "Un aspect pe care ni-l reamintesc, de asemenea, atacurile de la Bruxelles, este faptul că oricât de esenţial ar fi efortul militar despre care sunt convins că va reuşi, este nevoie de componentele cruciale: intelligence, securitate naţională şi aplicarea legii".
A spus, într-o conferinţă de presă la Pentagon, secretarul apărării, Ashton Carter. El a ieşit în faţa reporterilor pentru a anunţa un mare succes al armatei americane în lupta împotriva grupului Stat Islamic. Forţele SUA au ucis numărul doi din ierarhia ISIS, ministrul de finanţe al grupului. "Distrugem sistematic cabinetul ISIS" - a spus Ashton Carter, adăugând că ministrul de finanţe al ISIS era un binecunoscut terorist, care era implicat în comploturi teroriste în afar Irakului şi Siriei.
Ashton Carter: "Vrem să-i eliminăm pe cei implicaţi direct. Asta facem, dar chiar dacă nu ar fi direct implicaţi, ci ar inspira doar, tot trebuie să eliminăm în Irak şi Siria sursa unei nefaste inspiraţii. Ideea că poate exista un stat islamic, bazat pe o asemenea ideologie, cu capitala în Raqqah".
În aceeaşi conferinţă de presă, şeful Marilor State Majore Reunite, generalul Joseph Dunford, a spus că SUA vor trimite mai multe forţe militare în Irak, pentru a consolida lupta pe teren împotriva ISIS.
Joseph Dunford: "În vreme ce ISIS nu a mai fost capabil să câştige teritoriu în ultimele câteva luni, acest fapt nu a împiedicat grupul să comită atacuri teroriste sau să desfăşoare operaţiuni de gherilă. Cred că suntem pe drumul cel bun. Cred că există multe motive să fim optimişti în următoarele câteva luni".
Optimişti pe terenul de luptă în Irak şi Siria, frontul european rămâne, însă, o problemă. Şeful Pentagonului, Ashton Carter, a simţit nevoia sa accentueze încă o dată asupra componentelor cruciale în acest sens: împărtăşirea de informaţii, forţe interne de securitate şi aplicarea legii puternice.
Ashton Carter: "Nu este de ajuns să înfrângem ISIS în Irak şi Siria. Celălalt aspect, pe care îl relevă evenimentele de la Bruxelles, este însă sigur că europenii trebuie, cum am făcut-o şi noi, să-şi accelereze eforturile de a înfrânge ISIS în Irak şi Siria".