Oficial NATO le cere aliaților să furnizeze Ucrainei echipamente de iarnă
"Vine iarna, va fi grea și, prin urmare, trebuie să continuăm să furnizăm atât arme și muniție, cât și îmbrăcăminte de iarnă, corturi, generatoare", a spus secretarul general NATO.
Articol de Sergiu Şteţ, 09 Septembrie 2022, 20:59
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut vineri aliaților să furnizeze Kyivului echipamente de iarnă, cum ar fi îmbrăcăminte, corturi și generatoare, pentru ca trupele ucrainene să poată continua să lupte împotriva invaziei Rusiei în sezonul rece.
Agenția Reuters transmite că temperaturile medii de iarnă sunt sub pragul înghețului pentru o mare parte a țării și nu este neobișnuit ca temperaturile să scadă la minus 15 grade Celsius.
"Vine iarna, va fi grea și, prin urmare, trebuie să continuăm să furnizăm atât arme și muniție, cât și îmbrăcăminte de iarnă, corturi, generatoare și toate echipamentele specifice necesare pentru iarnă", a declarat Stoltenberg pentru jurnaliști, la Bruxelles, la finalul unei întrevederi cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.
"Parțial pentru că dimensiunea armatei ucrainene tocmai a crescut atât de mult, au nevoie de mai mult din acest tip de echipament de iarnă, iar NATO se concentrează în special pe modul în care putem oferi zeci de mii de uniforme de iarnă, de exemplu", a adăugat Stoltenberg.
Vineri, trupele ucrainene care înaintau rapid s-au apropiat de calea ferată principală care aprovizionează forțele ruse din estul țării, după ce prăbușirea unei secțiuni a liniei frontului Rusiei a provocat cea mai dramatică schimbare cursului de după primele săptămâni de la izbucnirea războiului.
A fost primul avans-fulger de acest gen constatat la ambele părți timp de luni de zile, într-un război caracterizat în principal prin bătălii de uzură în prima linie, de când Rusia a abandonat atacul asupra capitalei Kyiv, în luna martie.
Stoltenberg le-a cerut aliaților NATO să sporească producția în domeniul apărării, dar și să-și aprovizioneze propriile stocuri, astfel încât să poată livra mai multe arme la Kyiv. "Acum suntem în contact strâns cu industria de apărare, cu capitalurile... pentru a ne asigura că acum creștem producția, că refacem stocurile. Este vorba, de asemenea, de a ne asigura că avem armele, munițiile și capabilitățile necesare pentru propria noastră descurajare și apărare", a subliniat Stoltenberg.