Ofensivă diplomatică europeană la Chişinău
Oficialii europeni care au vizitat Republica Moldova constată în ultimul an progrese spectaculoase în apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 09 Decembrie 2010, 19:21
Miniştrii de externe ai Suediei şi Poloniei au adus la Chişinău un mesaj de susţinere a parcursului european al Republicii Moldova, menţionând necesitatea constituirii unei alianţe care să continue acest parcurs.
Ministrul de externe al Suediei, Carl Bilt, a salutat prestaţia Republicii Moldova în Parteneriatul Estic şi a promis progrese rapide pentru integrarea economică şi regim fără vize în Uniunea Europeană, în siutaţia în care cursul de apropiere de Uniunea Europeană va păstra acelaşi ritm dinamic şi ascendent.
La Chişinău se speculează mult faptul că vizita oficialilor europeni are conotaţie post-electorale şi vine să echilibreze impactul escalei de săptămâna trecută a şefului Administraţiei Prezidenţiale Ruse, Serghei Narîşkin, care a încercat să determine Partidul Democrat al lui Marian Lupu să accepte crearea ueni alianţe de centru-stânga cu Partidul Comuniştilor.
"Cert este faptul că aceste vizite au creat nervozitate în rândul comuniştilor", spune analistul Eugen Revenco, director de programe la Asociaţia pentru Politică Externă.
Liderul comunist, Vladimir Voronin, "dezavuiează orice prezenţă europeană la Chişinău şi în aşa fel îl împinge pe liderul Partidului Democrat în braţele colegilor săi din Alianţa pentru Integrare Europeană", consideră Eugen Revenco.
"Tot în aşa fel putem privi şi vizita şefului administraţiei la Kremlin, care i-a găzduit foarte generos pe liderii Partidului Democrat şi Partidului Comunist la reşedinţa ambasadorului rus la Chişinău concomitent, după care a făcut scurte declaraţii de presă cu aluzii la o eventuală alianţă. Asemenea gesturi, iarăşi, nu sunt pe măsură să încurajeze crearea unei alianţe, dar, din contră, crează mai mari presiuni asupra acestor lideri şi ei ar vrea să se manifeste ca lideri independenţi şi nu politicieni de buzunar, de aceea, iarăşi, acest gest nefericit, să-i spunem, pentru Moscova, din nou împinge mai aproape Partidul Democrat de Alianţa pentru Integrare Europeană", a mai spus Eugen Revenco.
Exponenţii guvernării democratice de la Chişinău, dar şi oficialii europeni constată în ultimul an progrese spectaculoase în apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Eugen Revenco spune că aceste aprecieri spunt într-o anumită măsură un cec în alb, legat de faptul că Bruxelles îşi doreşte o poveste de succes în vecinătatea estică şi că progresele urmează să fie probate de reforme reale în următorii ani./