Occidentul ar putea fi "următoarea ţintă a jihadiștilor"
Regele Abdallah al Arabiei Saudite a avertizat că Occidentul va fi următoarea ţintă a ameninţării jihadiste în cazul în care nu va reacţiona rapid.
Articol de Cătălin Gomboş, 30 August 2014, 13:30
Occidentul va fi următoarea ţintă a ameninţării jihadiste în cazul în care nu va reacţiona rapid, a avertizat regele Abdallah al Arabiei Saudite, citat de France Presse.
Riadul, care de-a lungul timpului s-a confruntat cu atacuri teroriste, a fost, de asemenea, acuzat, că ar finanţa grupări extremiste.
Oficialii saudiţi sunt îngrijoraţi, acum, de ofensiva Statului Islamic, grupare care controlează o parte importantă din Irak, ţară cu care se învecinează Arabia Saudită.
Dacă Statul Islamic nu va fi combătut, militanţii săi vor ajunge într-o lună în Europa şi după încă o lună în Statele Unite, i-a transmis suveranul saudit noului ambasador american acreditat la Riad.
Statul Islamic a reuşit, anul acesta, să ocupe o mare parte din vestul şi nordul Irakului şi să îşi consolideze poziţiile în estul şi nordul Siriei, iar acest lucru îi îngrijorează pe vecinii acestor ţări, Arabia Saudită şi Iordania.
Statele Unite au decis să bombardeze poziţii ale jihadiştilor în Irak şi ar putea să facă acelaşi lucru şi în Siria, însă deocamdată nu a fost decisă o campanie mai amplă împotriva acestora.
Arabia Saudită s-a confruntat, de-a lungul timpului, cu ameninţarea grupării Al Qaida, fostul lider al acesteia, Usama bin Laden, fiind, de altfel, cetăţean saudit.
Pe de altă parte, numeroşi jihadişti saudiţi au luptat sau luptă în războaiele din Siria şi Irak, iar Riadul a fost acuzat de-a lungul timpului că ar finanţa grupări teroriste - inclusiv unele apropiate reţelei Al Qaida - sau ar permite finanţarea acestora de către cetăţeni saudiţi.
Arabia Saudită este guvernată conform legii islamice shaaria, în interpretarea pe care i-o dă acesteia curentul fundamentalist wahhabi. Wahabbismul, şi doctrine fundamentaliste apropiate acestuia au fost îmbrăţişate şi de jihadişti, iar Riadul a fost criticat şi pentru că, de zeci de ani, exportă wahabbismul în întreaga lume musulmană finanţând, printre altele, şcoli religioase şi publicaţii.