Obiectivul autorităţilor de la Chişinău este ca Republica Moldova să fie gata să adere la Uniunea Europeană până în 2030
Obiectivul autorităţilor de la Chişinău este ca Republica Moldova să fie gata să adere la Uniunea Europeană până în 2030, a precizat preşedinta Maia Sandu.
Articol de Florin Lepădatu, 08 Noiembrie 2023, 18:40
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Obiectivul autorităţilor de la Chişinău este ca Republica Moldova să fie gata să adere la Uniunea Europeană până în 2030, a precizat preşedinta Maia Sandu. Deocamdată mai sunt de îndeplinit şi câteva condiţii pentru ca negocierile de aderare să înceapă.
Explică Ina Guţu, de la Radio Chişinău: ”Reforma justiției, lupta cu corupția și deoligarhizarea sunt trei condiționalități care au rămas neîndeplinite din cele nouă, deși se constată anumite progrese. Este pusă în evidență lentoarea funcționării justiției și numărul mare de cazuri în așteptare. Nu se remarcă progrese în cazurile de înaltă corupție unde nu s-au înregistrat condamnări. Astfel, Comisia recomandă Republicii Moldova să asigure un proces transparent și bazat pe meritocrație la numirea membrilor instituțiilor judiciare și ale procuraturii, inclusiv a procurorului general, să se asigure că instituțiile anticorupție funcționează într-o structură organizatorică clară și cu resurse adecvate. De asemenea, trebuie să continue implementarea planului de deoligarhizare prin introducerea unor reglementări relevante ce țin de plățile în numerar și fluxurile financiare. În discursul său, șefa Executivului European a făcut referire la provocările cu care se confruntă Republica Moldova, precum războiul hibrid al Rusiei și valul de refugiați, dar a apreciat eforturile de implementare a reformelor. Comisia Europeană recomandă deschiderea negocierilor, iar Republica Moldova trebuie să realizeze reformele restante, a subliniat Ursula von der Leyen.
Ursula von der Leyen: ”Moldova nu se confruntă cu un război direct, dar este subiectul unor eforturi de destabilizare constante împotriva democrației sale. De asemenea, suportă consecințe ale războiului Rusiei în Ucraina și primește un număr mare de refugiați. Republica Moldova se confruntă cu întreruperi și șantaj în sectorul energetic, dar, la fel ca și Ucraina, a realizat o serie de reforme.” ”
O corespondență de la Radio Chișinău./RADOR RADIO ROMÂNIA/