Oameni de ştiinţă, condamnaţi în urma cutremurului din L'Aquila
Şapte oameni de ştiinţă, acuzaţi de omucidere prin imprudenţă din cauza subestimării unor riscuri înaintea cutremurului din L'Aquila, au fost condamnaţi la şase ani de închisoare.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 22 Octombrie 2012, 19:10
Parchetul italian ceruse iniţial, la sfârşitul lunii septembrie, o pedeapsă cu închisoarea de patru ani împotriva celor şapte membri ai Comisiei italiene pentru "riscuri mari", care s-a reunit la L’Aquila înaintea cutremurului.
Avocaţii apărării au reclamat achitarea.
Cutremurul din 6 aprilie 2009 s-a soldat cu 309 morţi şi a distrus centrul istoric al oraşului L’Aquila, dar şi alte obiective din localităţile din împrejurimi, în vreme ce zeci de mii de persoane au rămas fără locuinţe.
Parchetul consideră că cei şapte experţi au oferit informaţii greşite, "prea liniştitoare" localnicilor, care ar fi putut să adopte măsuri cu scopul de a se proteja.
Înainte de această sentinţă la condamnare pentru cei şapte experţi care pe de altă parte este inedită şi produce îngrijorare în mediile ştiinţifice, avocatul Carlo Sica, care reprezintă guvernul italian, în subordinea căruia se afla Comisia, a cerut ca cei şapte acuzaţi să fie achitaţi.
Avocatul considera că "faptele, adică seismul, nu sunt vina nimănui".
Totodată peste 5.000 de membri ai comunităţii ştiinţifice din Italia au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Republicii, Giorgio Napolitano, în care se subliniază că este imposibil ca un cutremur să fie prezis.
Printre cei şapte condamnaţi se află şi nume importane din lumea ştiinţei italiene, cum ar fi profesorul Enzo Boschi, ex preşedintele Institutului Naţional italian de Geofizică şi Vulcanologie şi şef al Protecţiei Civile din Peninsulă, sau profesorul de fizică de la Universitatea din Genova, Claudio Eva.